Lékaři brzy probudí Zanardiho ze spánku

Berlín - Podle lékařů berlínské nemocnice by měl být italský automobilový jezdec Alessandro Zanardi, který přišel v sobotu po nehodě během závodu série CART v německém Lausitzu o obě nohy, za dva nebo tři dny probuzen z umělého spánku. Dvojnásobný šampión série CART a bývalý jezdec formule 1 se podrobil třetí operaci a po čtvrté, která bude následovat podle pacientova stavu, by měl být probuzen. "Mělo by se tak stát v příštích dnech," řekl Walter Schaffartzik, šéf týmu lékařů, kteří se o čtyřiatřicetiletého Itala starají.

"Všechno jde tak, jak potřebuje. Jeho stav je stabilizovaný. Nevypadá to, že by mohlo dojít k něčemu závažnému," dodal Schaffartzik, podle něhož je porucha činnosti srdce a jater po traumatickém šoku nepravděpodobná.

Tým lékařů se radí, kdy udělá Zanardimu protézy, díky nimž by mohl opět chodit. "Záleží na tom, jak se budou rány hojit," doplnil Schaffartzik.

Kanaďan Alex Tagliani, který do Zanardiho vozu v rychlosti 320 kilometrů v hodině narazil, se stále vzpamatovává z těžké psychické deprese. "Není ani pět minut za den, kdy bych na Alexe nemyslel," řekl Tagliani. "Snažím se na to nemyslet. Ale na své problémy teď také nechci myslet. Ty jsou stokrát bezvýznamnější než Alexovy."

Závodem v Lausitzu se série CART poprvé v historii prezentovala divákům v Evropě. Podnik, původně pojmenovaný "German 500", byl z piety k obětem tragických událostí v USA přejmenován na "American Memorial".


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Formule 1, Srdce