Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: AP

Hamilton vyhrál v Belgii kvalifikaci a vyrovnal Schumacherův rekord

  • 2
Osmašedesátkrát ovládl Michael Schumacher kvalifikaci na závod mistrovství světa formule 1, teď byl jeho rekordní počin vyrovnán. Před nedělní Velkou cenu Belgie získal pole position Lewis Hamilton a i jezdec Mercedesu se v počtu kvalifikačních triumfů dostal na cifru 68.

Britský trojnásobný mistr světa zajel na okruhu ve Spa-Francorchamps nejrychlejší kolo časem 1:42,553 minuty a o více než vteřinu vylepšil Schumacherův kvalifikační rekord z roku 2002.

Druhý skončil čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel, na kterého Hamilton na druhé příčce průběžného pořadí ztrácí 14 bodů. Němec za Britem, kterého v neděli čeká jubilejní 200. závod v kariéře, zaostal o dvě desetiny sekundy.

K překonání rekordu Hamiltonovi pogratulovala prostřednictvím ředitele formule 1 pro motorsport Rosse Brawna i Schumacherova rodina. Slavný jezdec v roce 2013 při lyžování utrpěl poranění mozku a podstoupil dvě operace, jeho aktuální zdravotní stav jeho blízcí přísně tají.

„Schumacher vždycky říkal, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, takže ti gratulují a děkují,“ vzkazoval bývalý technický ředitel Ferrari.

„Tohle se opravdu moc dobře poslouchá,“ reagoval se slovy díků Hamilton. „Často se za Michaela a jeho rodinu modlím. Vždycky jsem ho obdivoval a pořád ho obdivuji. Mám radost, že jsem rekord vyrovnal, ale on bude pořád jeden z největších velikánů.“

Třetí místo v kvalifikaci obsadil Fin Valtteri Bottas z Mercedesu, čtvrtý byl jeho krajan Kimi Räikkönen z Ferrari. Za nimi se seřadila dvojice Red Bullu Nizozemec Max Verstappen a Australan Daniel Ricciardo.

První domácí závod v kariéře nevyšel úplně podle představ Stoffelu Vandoorneovi. Belgický pilot McLarenu sice v obsadil 15. místo, kvůli výměně převodovky a motoru byl však potrestán ztrátou 35 míst na startovním roštu. Do nedělního závodu tak vyjede z poslední 20. příčky.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie

- mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:42,553, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,242, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,541, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,717, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,827, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,310, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,429, 8. Pérez (Mex./Force India) -2,691, 9. Ocon (Fr.) -2,816, 10. Palmer (Brit./Renault) bez času.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž