Vítěz kvalifikace na Velkou cenu Belgie, britský jezdec Lewis Hamilton z Mercedesu. | foto: AP

Do kvalifikace Velké ceny Belgie zasáhl déšť. A Hamilton zvítězil

  • 3
V pátečních trénincích, v tom poledním i v prvních dvou částech kvalifikace byly nejrychlejší vozy Ferrari. Jenže před poslední fází zasáhl okruh ve Spa déšť. Na mokré trati kraloval Lewis Hamilton z Mercedesu a do nedělní Velké ceny Belgie F1 vyrazí z prvního místa. Sebastian Vettel byl druhý.

„Byla to jedna z nejnáročnějších kvalifikací, co si pamatuji. Bylo to opravdu hodně těsné, protože Ferrari bylo na rovinkách velmi rychlé, pak ale přišel déšť a ještě to zhoršil,“ prohlásil Hamilton. „Trať totiž na některých místech vypadala suchá, ale ve skutečnosti byla mokrá. Dvakrát jsem vyjel z trati, ale jsem rád, že jsem to zvládl,“ dodal.

Obhájce titulu i loňského vítězství z Belgie ale už poněkolikáté v sezoně ukázal, že na mokru jezdit umí, a pro první místo na startu si dojel časem 1:58,179. Vettel, který na Hamiltona devět závodů před koncem šampionátu ztrácí 24 bodů, skončil s odstupem sedmi desetin sekundy druhý.

„Měli jsme rychlost vybojovat první místo, ale v takových podmínkách beru i druhé. Navíc jsme moc dobře nenačasovali výměnu gum a já nebyl tak trpělivý, jak bych měl. Ale před závodem jsem optimistický, protože rychlost máme dobrou,“ přidal Vettel.

Za čtyřnásobnými mistry světa překvapivě skončily vozy Force India, třetí dojel Sebastian Ocon a čtvrtý Sergio Pérez. Stáj přitom v Belgii nemusela kvůli dluhům vůbec startovat, ale po příchodu nového majitele tým dostal jako nový subjekt povolení v sezoně pokračovat. Přišel však o všechny body v Poháru konstruktérů, kde mu s 59 body patřilo šesté místo.

„Vzhledem k problémům, které jsme měli, je to pro tým skvělý výsledek. Ale neměli bychom se nechat moc unést,“ uznal Pérez velkou pomoc počasí. „Máme za sebou několik náročných měsíců a ještě chaotičtější kvalifikaci. Doufám, že i zítra bude pršet,“ dodal.

Až šesté místo obsadil Kimi Räikkönen z Ferrari, který sice v druhé části kvalifikace zajel rekordní čas, ale v závěrečné fázi kvůli zmatkům v garáži neměl dost času bojovat o pole position.

Do poslední části naopak ani nenastoupil Valtteri Bottas z Mercedesu, protože po trestu za výměnu součástí motoru odstartuje z poslední řady.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie

Závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps

Výsledky: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:58,179, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,726, 3. Ocon (Fr./Force India) -3,672, 4. Pérez (Mex./Force India) -3,715, 5. Grosjean (Fr./Haas) -3,943, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -4,492, 7. Verstappen (Niz./Red Bull) -4,590, 8. Ricciardo (Austr./Red Bull) -4,760, 9. Magnussen (Dán./Haas) -6,754, 10. Bottas (Fin./Mercedes) nenastoupil do závěrečné části.

Pozn.: Bottas kvůli trestu za výměnu součástí motoru odstartuje z poslední řady.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž