Josef Král v monopostu týmu Super Nova

Josef Král v monopostu týmu Super Nova | foto: www.josefkral.cz

Kvalifikace GP2 ve Valencii: Zkušení jezdci vpředu, Král jen ve středu pole

  • 0
Okruh kolem španělského přístavu znal český jezdec Josef Král pouze ze simulátoru, a snad proto není překvapením, že šanci na body zahodil opět hned v kvalifikaci: 17. místo je pro sobotní hlavní závod málo. Nejrychlejší byl zkušený Mexičan Perez z domácího týmu Barwa-Addax.

Jak nováčci, tak i jezdci, kteří 5,419 km dlouhou trať znali z minulých let, neztráceli za poledního 27stupňového vedra volného tréninku mnoho času v boxech. Dráha se rychle zaplnila vozy a jezdci "oprášili" nejen její povrch, ale po měsíční přestávce i své vozy.

Král po první sérii pokusů ztrácel na nejrychlejšího Valsecchiho ještě 8 sekund, při druhém výjezdu tuto ztrátu ale dokázal postupně ztahovat. Nejlépe byl jedenáctý a poslední kolo, ve kterém ztrácel na nejrychlejšího Pereze již jen dvě vteřiny. Osmnáctá příčka v pořadí volného tréninku ale zase jednou poukazovala na to, že kvalifikace nedopadne uspokojujícím výsledkem.

"Musím přiznat, že mě tento okruh jezdecky nijak neuchvátil, což je ostatně názor shodný s většinou pilotů formule 1," svěřil se Josef Král po příjezdu do Valencie.

Při odpolední kvalifikaci teplota lehce stoupla a všichni se od první minuty snažili o rychlé časy. Josef Král hned ukázal, čemu se naučil a se ztrátou 1,2 sekundy se nejprve zabydlel tam, kde už byl v zimních testech: mezi nejlepší desítkou! V dalším průběhu odpoledne se ale nedokázal zlepšovat v takovém objemu jako konkurence a propadal se polem. Zatímco se o pole-position přetahovali zkušení Perez, Maldonado a Van der Garde, byl Králův týmový kolega Ericsson o celou sekundu rychlejší, než Čech a držel čtvrté místo.

Po polovině tréninku, když se všechny vozy vrátily k úpravám zpět do boxů, měl nejlepší čas Maldonado a Josef Král zůstával s odstupem 2,3 sekundy na předposledním místě. Hůře to skutečně nešlo a ve svém druhém pokusu musel vsadit vše na jednu kartu. Sedm minut před padnutím šachovnicového praporku byl jeho tmavý vůz zpět ve španělském betonovém kanálu a ve svém 12. kole dosáhl 17. času, o pět setin před kolegou Ericssonem.

Super Novy tedy zítra těžko najdeme na bodech. Jinak to vypadá s Mexičanem Sergio Perezem, který "vyfoukl" Maldonadovi pro zítřek nejlepší startovní místo v posledním měřeném kole. Nejrychlejším nováčkem byl pilot stáje ART, Jules Bianchi, který vyrazí do závodu z druhé řady společně s dalším zkušeným pilotem GP2, Davide Valsecchim.

Překvapením tréninku byl Rumun Michael Herck, který postavil vůz svého otce na nevídané 6. místo.

A na právě takové překvapení si fandové Josefa Krále ještě musí počkat...

Výsledek kvalifikace GP2 ve Valencii:

1. Sergio Perez (Mex.) Barwa-Addax 1:45,337s
2. Pastor Maldonado (Ven.) Rapax 1:45,462s
3. Jules Bianchi (Frau.) ART 1:45,658s
4. Davide Valsecchi (Ita.) iSport 1:45,898s
5. Giedo Van Der Garde (Niz.) Barwa Addax 1:45,995s
6. Michael Herck (Rum.) DPR 1:46,117s
7. Charles Pic (Fra.) Arden 1:46,171s
8. Christian Vietoris (Něm.) Racing Engineering 1:46,263s
...17. Josef Král (Čechy) Super Nova 1:46,709s


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž