Velká cena Itálie: Robert Kubica

Velká cena Itálie: Robert Kubica - Polský pilot Robert Kubica se v Itálii dostal poprvé v kariéře na stupňě vítězů. | foto: Nikola Solic, Reuters

Kubica je v Polsku novým hrdinou

  • 12
Praha - Jako čtyřletý klučina se v terénním autíčku proháněl po dvorku a kličkoval mezi plastovými lahvemi. O pár let později si v pokojíku vylepil plakát Ayrtona Senny a snil, že se někdy sveze ve formuli 1. Teď je mu jedenadvacet a od neděle už ví, jaké je to stát v F1 na stupních vítězů po boku Michaela Schumachera.

Klukovský sen se Polákovi Robertu Kubicovi vyplnil. "Před závodem mi v týmu říkali, že mě chtějí vidět na pódiu. Byl to vtip. No a vidíte, jsem třetí," říkal po Velké ceně Itálie.

Přitom jel ve formuli 1 teprve svůj třetí ostrý závod, vždyť až do srpnové Grand Prix v Maďarsku plnil ve stájiBMWpouze roli testovacího pilota, na trať se dostal jen při pátečních volných trénincích. Už v nich ale zářil, porážel Schumachera i Alonsa, dokazoval, jaký je talent.

Proto když se BMW zbavilo rebela Villeneuva, neváhalo nabídnout smlouvu právě Kubicovi. Chlapíkovi, který se do zámožné formule 1 dostal jen díky talentu. Peníze totiž nikdy neměl.

Nezklamal, skončil sedmý a hned v premiéře získal body, byť o ně později přišel. Na Hungaroringu totiž neprošel vážením, jeho vůz byl o dva kilogramy lehčí.

I tak se v rodném Polsku – zemi, která dosud milovala plochou dráhu či skoky na lyžích a nemá žádný pořádný závodní okruh, stal hrdinou. "Ale já o to nestojím, nechci být populární," tvrdí skromně.

Sám ctí jiného člověka, zesnulého papeže Jana Pavla II. Jméno krajana má dokonce napsané na helmě. Možná i proto je tenhle mladý rodák z Krakova v Polsku tolik populární.

U nedělních přenosů F1 teď sedí miliony lidí, Kubica se objevuje na titulních stránkách novin. List Super Express po nedělním bronzu a Schumacherově oznámení o konci kariéry napsal: "Král je mrtev, ať žije král! Král Kubica!"

"Teď se u nás objevila spousta odborníků, najednou rozumějí všemu," říká Kubica. "Dřív jsem nikoho nezajímal, smáli se mi, že chci do formule 1. Ale když to šlo bez Poláků doteď, půjde to dál."

V těch slovech není zášť, spíš tvrdá zkušenost. Už od šesti let Kubica válel na motokárách. Když byl ve třinácti šestinásobným mistrem Polska, jeho otec Artur rozhodl: "Půjdeš do Itálie, tam se naučíš víc."

Bydlel přímo na motokárové dráze, v bytě zdejšího správce. Poctivě trénoval, otec zatím těžce sháněl peníze. Už za rok se jako první cizinec stal šampionem italského mistrovství.

Pak přišla nabídka od Renaultu. Vminulé sezoně pak věčně usměvavý Polák zvítězil v prestižní světové sérii formule Renault. Každý čekal, že právě francouzská značka s ním podepíše smlouvu. Jenže nakonec po něm sáhlo BMW.

Vidíte, byl to skvělý tah.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž