Výborná práce s týmem a dokonalá komunikace - v této oblasti Josef Král nemá

Výborná práce s týmem a dokonalá komunikace - v této oblasti Josef Král nemá slabin. | foto: Roman Klemm

Král získal v deštivé Belgii bod za osmé místo

  • 0
Josef Král obsadil v hlavním závodu formulové série GP2 v Belgii osmé místo a získal bod do průběžného hodnocení. Celkové vítězství v seriálu si třetím místem zajistil Francouz Romain Grosjean, jenž si před dvěma lety v barvách Renaultu vyzkoušel elitní formuli 1.

Závod za hustého deště vyhrál Němec Christian Vietoris, Král na něj ztratil sedmnáct sekund. Dramatický závod na kluzké trati byl velmi chaotické a téměř celou druhou polovinu se jel za safety car.

Řada jezdců chybovala, bourala a pořadatelé museli odklízet velké množství karbonových trosek. Král nepatřil mezi nejrychlejší piloty, ale jel spolehlivě a výborně bránil svou pozici před dotírajícími rychlíky za svým zadním křídlem.

Velké množství aut pak začalo mít problémy technického rázu: pro velké množství vody na dráze a nízké teploty začal software řídicích jednotek přepínat pohonné jednotky do bezpečnostního režimu, auta pak začala extrémně zpomalovat.

Doplatil na to také Králův týmový kolega Palmer. Několikrát musel motor restartovat i samotný Josef Král, takže jej za safety carem předjel soupeř.

Malajsijec Fairuz Fauzy byl ještě během závodu pokynem z řídicí věže odsunut za Krále, nakonec se ale ukázalo, že pro jeho předjetí existovaly objektivní důvody, takže Královi zůstalo osmé místo.

Díky svému sobotnímu výsledku odstartuje český jezdec z první řady do nedělního sprintu a bude mít možnost přidat další body k dosavadním dvanácti.

V průběžném pořadí mu patří 14. pozice.

Závod formulového seriálu GP2 v Belgii

1. Vietoris (Něm./Racing Engineering) 1:00:55,099, 2. Bianchi (Fr./Lotus ART) -2,862, 3. Grosjean (Fr./DAMS) -4,571, ...8. Král (ČR/Arden International) -17,391.
Průběžné pořadí: 1. Grosjean 80, 2. Van der Garde (Niz./Barwa Addax Team) 49, 3. Bianchi 43, ...14. Král 11.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž