Sebastian Vettel během Velké ceny Austrálie.

Sebastian Vettel během Velké ceny Austrálie. | foto: Profimedia.cz

Z neoblíbeného šampiona miláčkem. Když Vettel dává sbohem

  • 2
Patnáct let poté, co se ve formuli 1 poprvé objevil, a dvanáct let po prvním titulu mistra světa se o víkendu Sebastian Vettel rozloučí s kariérou. Rozloučí se jako jeden z nejlepších v historii svého sportu, vždyť pouze tři piloti mají víc titulů než on. A nebude sám. Rozlučka, i když možná prozatímní, to v neděli při Velké ceně Abú Zabí bude i pro Daniela Ricciarda, Micka Schumachera a Nicolase Latifiho.

Má jít o definitivní tečku za jeho úchvatnou kariérou.

Aspoň tak se to tváří, a tak o tom Vettel od začátku roku mluví. Už se nechce dokola honit za úspěchy. Rád by se věnoval i jiným věcem než závodění na okruhu. A tak v 35 letech říká: „Sbohem.“

Asi i proto s ním v týdnu přišlo v Emirátech povečeřet všech 19 pilotů.

Vzdali tak úctu šampionovi, který se chystá opustit jejich milovaný sport. Od roku 2007 byl součástí formule 1. Za tu dobu se stal nejen jedním z nejúspěšnějších pilotů historie, ale také jedním z nejoblíbenějších.

Max Verstappen vzpomínal na jeho péči po loňské havárii v Silverstonu, Fernando Alonso mu věnoval svou závodní helmu. Lewis Hamilton zase celou večeři zorganizoval a o Vettelovi vždycky mluvil s velkou úctou.

„Bude smutné vidět ho odcházet. Máme skvělý vztah, jsme opravdu přátelé. Je to jeden z mála kluků, se kterým se dá bavit i o věcech, které se netýkají formule. On byl vždycky první, kdo při mně stál, kdo se snažil bojovat za věci, na kterých mu záleží. Zastává silné hodnoty podobně jako já,“ uvedl Hamilton.

Spolu často bojovali proti utlačování menšin, mluvili o záchraně planety před zničením, zastávali se Ukrajiny a nechtěli závodit v Rusku poté, co začala válka.

Po večeři snad všichni piloti na sociálních sítích zveřejnili společnou fotografii, na které se jeden vedle druhého směje od ucha k uchu.

„Skvělý večer se všemi kluky, oslavili jsme Sebův poslední závod. Na zdraví!“ napsal George Russell.

„Sezona 2022. Úžasná noc, překrásné příběhy, jedna báječná pospolitá skupina. Gratulace Sebastianu Vettelovi,“ připojil se zase Pierre Gasly.

Jaké to pro Vettela bude ukončit kariéru? Němec žertoval, že by se měl zeptat Alonsa, který už jednou formuli 1 opustil, aby se zase vrátil.

„A čeká ho to ještě jednou, možná ne za tak dlouho. Ale cítím se fajn. Jasně, že po tolika letech plných rutiny je to trochu těžké, ale jsem se svým koncem srozuměný,“ říká.

Auf Wiedersehen velkého Seba. Aneb jak by velcí šampioni končit neměli

Když měl vybrat jeden moment kariéry, který pro něj znamená nejvíc, nedokázal to. Není podle něj možné shrnout tu stopu, kterou ve formuli 1 zanechal, do jednoho jediného momentu.

„Což je vlastně důkaz, že jsem měl štěstí, protože mám tolik skvělých vzpomínek, ze kterých nemůžu vybrat jedinou. Začátky byly samozřejmě skvělé, sportovně vyčnívají, ale i poslední roky jsem si užil. Zase jsem se něco naučil, vyrostl jsem jako člověk,“ líčil.

Změna image

Před deseti lety byl na vrcholu, tedy tom sportovním.

Stal se nejmladším mistrem světa v historii, čtyři roky formuli 1 vládl, ale právě tahle dominance mu u spousty fanoušků ublížila. Ne všichni totiž mají rádi dominantní vítěze, pro mnohé to působí spíš nudně a vyvolává to v nich odpor.

Taky nebyl nejsvětější.

Třeba v sezoně 2012 Naraina Karthikeyana nazval „okurkou“ poté, co se srazili při Velké ceně Malajsie. Občas působil odměřeně, namistrovaně, ale to jen dočasně.

Za tu dekádu se toho ale plno změnilo, co se Vettelovy veřejné pověsti a image týče. Asi neexistuje nikdo, kdo by ho v neděli rád viděl odcházet, vždyť teď je tak populární.

Čím to?

Stal se otcem tří dětí, možná i to ho trochu zjemnilo. Paradoxně mu u fanoušků pomohly i nepovedené přestupy. Když odešel do Ferrari, rudé vozy postupně ztrácely konkurenceschopnost, v Aston Martinu už na návrat na vrchol pomýšlet vůbec nemohl. Vždyť naposledy vyhrál Velkou cenu v září 2019.

Z přesně naprogramovaného stroje na triumfy se proměnil v moudrého starého mudrce z padoku. Řidiče, na kterého se mladíci jako třeba Mick Schumacher obraceli o radu. Jeho přítomnost si všichni oblíbili.

Sebastian Vettel.

Je tedy správná chvíle, aby odešel?

Spousta fanoušků i pilotů by zvlášť po posledních závodech řekla, že ne. Jako kdyby se v něm poté, co svůj odchod do důchodu oznámil, znovu zažehla jiskra. V posledních Velkých cenách už totiž znovu připomínal toho hladového Seba ze začátku kariéry.

„I mně připomněl toho kluka, kterého jsem znal před deseti lety. V poslední době odjel fenomenální závody, tak je jasné, že se všichni ptají: Je pro něj opravdu čas odejít do důchodu?“ nadhodil Daniel Ricciardo.

Déjà vu: Abu Zabí opět po roce rozhodne. Tentokrát bojuje Red Bull s Ferrari

On sám říká, že je. V neděli odjede 299. Velkou cenu, v F1 se tak nedočká ani magické třístovky.

Odnese si ale mnohem víc než jen nějaký počet závodů, bodů a mistrovských titulů. Odnese si obdiv za to, co dokázal, mnohá kamarádství, vřelost a nakonec i náklonnost obrovského množství fanoušků.

Ne kvůli tomu, co dokázal před deseti lety, ale kvůli tomu, jakým mužem se stal.

Loučí se i Ricciardo, Schumacher a Latifi

I teď na konci sezony je to stále jeden z nejpřekvapivějších konců, byť možná prozatímních. Daniel Ricciardo měl s McLarenem opci na další rok, ale raději přijal odměnu za odchod z týmu. Jeho výkony zdaleka nestačily na kolegu Landa Norrise, nesedl mu ani monopost McLarenu, výkonnostně šel dolů. U F1 má ale zůstat coby rezervní jezdec Red Bullu.

Po měsících spekulací se před posledním závodem sezony vedení Haasu rozhodlo, že pro příští rok dá před Mickem Schumacherem přednost Nicovi Hülkenbergovi. Syn slavného otce tak po dvou letech v F1 nemá místo a ono se není co divit. Schumacher nepodával dobré výkony, nebodoval, opravy jeho monopostu po bouračkách už ne zrovna bohatou stáj stály víc jak čtyři miliony eur, a to je prostě příliš. Má se stát buď rezervním pilotem Mercedesu, ke kterému má díky legendárnímu otci stále velmi blízko, mluví se i o Alpine. Nebo taky může z F1 úplně zmizet a vrátit se v Audi v roce 2026.

Posledním do party je pak Kanaďan Nicolas Latifi, u kterého snad ani nešlo jinak. Bude se na něj pamatovat jako na muže, který ve Williamsu nestačil ani Alexi Albonovi, ani rezervnímu jezdci Nycku De Vriesovi. Nahradí ho Američan Logan Sargeant, který ještě o víkendu potřebuje sebrat pár bodů k superlicenci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž