Kimi Räikkönen ve Velké ceně Portugalska. | foto: AP

Úchvatný start v F1. Jak Räikkönen v prvním kole předjel deset soupeřů

  • 10
Závod co závod posouvá Kimi Räikkönen rekord formule 1 v počtu odjetých Velkých cen, teď je na čísle 324. A nebýt dvou „ztracených“ sezon ve světovém šampionátu rallye klidně by mohl věřit, že se v F1 jednou dožije i čtyřstovky. V současném šampionátu plném mladíků je i tak v 41 letech kmetem a závanem „starých časů.“

Jenže ač má teď mistr světa z roku 2007 se slabým vozem Alfa Romeo stupně vítězů setsakramentsky daleko, pořád umí ukázat neskutečný talent.

Naposledy při nedělním klání v Portugalsku, kdy během prvního kola předjel 10 soupeřů!

„Šlo o jedno z nejlepších prvních kol historie. Kimi startoval ze špinavé strany a ze šestnácté příčky získal deset míst k dobru. Jeho kolo by mělo být zapsané do učebnic F1. 41letý kocour ukázal výtečné reakce a všichni mladí piloti se od něj mohou jen učit,“ uvedl Martin Brundle, bývalý pilot F1 a dlouholetý komentátor.

Je vskutku úchvatné sledovat záběry z jeho vozu, jak postupně předjíždí jednoho soka za druhým. Jeho tým při zveřejnění videa pak jen výstižně napsal: mistrovská lekce.

„Prvních pár kol bylo skvělých, protože jsem dokázal předjet spoustu aut. Ale nakonec je to úplně jedno, protože z toho nic nemáme,“ komentoval Iceman své počínání.

Skvělé umístění totiž Fin neudržel a skončil 11., tedy těsně za body. Má pouhé dva, a tak mu patří až 17. příčka v šampionátu. Nicméně je stále vážným kandidátem na prodloužení smlouvy u Alfy, a tak by mohl podobné kousky předvádět i v příští sezoně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž