Kdo, kdy a za koho? Jezdci v F1 se mění

  • 1
Praha - Kolem formulí 1 je teď málem rušněji, než když ostře závodí. Neví se totiž, kdo přesně do nich usedne. Navykli jste si na určitého pilota ve stájových barvách? Můžete mít zpočátku problémy s identifikací. Nováček zatím v F1 není znám žádný, ale jezdci se v týmech střídají.

Jen dva týmy určitě nastoupí do mistrovství světa 2005 ve složení, v němž absolvovaly to letošní. Jde o dva nejlepší v pořadí, čili Ferrari a B.A.R., jenž po právnických tahanicích udržel Jensona Buttona, hořícího touhou přesednout do williamsu.

A jinak? V dalších čtyřech stájích z deseti nastala minimálně jedna jezdecká výměna. Williams a Toyota nahradily dokonce oba piloty, Jordan a Minardi dosud neoznámily jediného.

Nejžhavější změna je známa už delší čas: v mclarenech budou závodit Kimi Räikkönen a Juan Pablo Montoya, jejichž rozdílnost zdaleka nespočívá pouze v tom, že jeden je blondýn a druhý tmavý Jihoameričan.

Navenek uzavřený Räikkönen a ohnivý Montoya, který nejde pro ostré slovo daleko. Jak budou spolupracovat? "Na duel těchhle dvou se v následující sezoně strašně těším," tvrdil rakouským novinářům legendární Niki Lauda.

"Räikkönen má od boha neskutečný talent a je bez emocí jako mraznička. Stejně talentovaný Montoya se zase často rozhoduje takříkajíc z břicha."

Montoya, který přešel od Williamsu, dostal od nového zaměstnavatele první zásadní úkol: zhubnout. "Stížnosti na mou váhu mě pronásledují celou kariéru, ale já se vždy v autě cítil dobře," říká zakulacený Montoya, nicméně už se mu podařilo zhubnout pět kilo.

Do březnového premiéry v Austrálii by měly jít dolů ještě další dvě. Kolumbijcovo angažmá u McLarenu připravila o práci v týmu matadora Davida Coultharda. Skot přesto ze seriálu nemizí: sáhl po něm nový tým Red Bull, který koupil zkrachovalou stáj Jaguar.

Do prestižního šampionátu se plnohodnotně po odmlce vrací i mistr světa z roku 1997 Jacques Villeneuve, který bude hájit barvy Sauberu.

Villeneuve se už v závěru letošní sezony „zahříval“ za volantem renaultu. Celé startovní pole pro sezonu 2005 bude známo nejpozději do 3. března, což je termín uzávěrky pro obsazení jednotlivých kokpitů. O tři dny později vypukne šampionát.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž