Mechanik připravuje pneumatiky

Mechanik připravuje pneumatiky - Mechanik Renaultu připravuje pneumatiky Michelin. | foto: Marek Hlava, iDNES.cz

Kamikadze Ide ve formuli 1 skončil

  • 2
Nürburgring - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Všimli jste si toho auta s nápisem Honda na zadním křídle, které v prvních čtyřech letošních závodech formule 1 fungovalo na dráze jako pojízdná šikana? Jestli ano, nebyli jste sami. Beznadějně pomalého Japonce Ideho z týmu Super Aguri zaznamenala i FIA a na Nürburgringu už v jeho kokpitu nastoupil do úvodního tréninku Velké ceny Evropy Francouz Montagny.

Vidina šéfa týmu Aguriho Suzukiho o čistě japonské stáji, se tak kvůli doporučení (to je oficiální verze, ve skutečnosti se Aguri musel vůli orgánu podvolit) Mezinárodní automobilové federace FIA rozpadá.

Jednatřicetiletý Ide při svém prvním závodu v F1 v Bahrajnu srazil v boxu svého mechanika a před dvěma týdny v Imole sestřelil z trati krátce po startu bezradného Nizozemce Christijana Alberse. Pohár trpělivosti dozorčího úřadu přetekl. Idemu přezdívanému "kamikadze" pravděpodobně zůstanou na kontě čtyři Grand prix.

Sice se proměnil v testovacího jezdce, aby nasbíral zkušenosti, ale v jeho návrat věří pravděpodobně pouze pan Suzuki. "Potřebuje posbírat hodně testovacích kilometrů, a pak se může na závodní dráhy vrátit. Doporučení FIA bereme," uvedl bývalý jezdec formule 1.

Naopak ostatní piloti se myšlenky návratu nebezpečného kolegy upřímně obávají: "I kdyby testoval každý den, moc mu to nepomůže," myslí si Nick Heidfeld z BMW.

Franck Montagny byl dosud třetím jezdcem Super Aguri. Nelze očekávat, že by začal porážet tradičně rychlého týmového kolegu Satóa, v prvním tréninku na něj ztrácel téměř vteřinu na kolo, ale s odchodem Ideho, který dokonalé stroje formule 1 nedokázal přes veškerou snahu udržet na dráze, opět o něco stoupla úroveň bezpečnosti na okruzích formule 1.

Podle týmu by se měl Ide objevovat alespoň v pátečních trénincích, ale v nich zatím nováčkovský tým Super Aguri třetí stroj na Grand prix nenasadil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž