Jochen Rindt

Jochen Rindt | foto: Profimedia.cz

Jochen Rindt: mistr, který vyhrál šampionát F1 až po smrti

  • 8
Je to nejsmutnější mistr světa v historii formule 1. Muž, jemuž se už čtyřicet let smutně přezdívá Nekorunovaný král. A především pilot, který se šampionem stal až měsíc po své smrti. Tak, jak si krutě předpověděl.

Sezona 1970 se teprve rozjížděla, když Rakušan Jochen Rindt vyřkl o svém Lotusu 72 slova, ze kterých s odstupem mrazí. "V tom autě se buď zabiju, nebo se stanu mistrem světa." Zítra to bude čtyřicet let, co se zabil v Monze při tréninku na Velkou cenu Itálie. A jen o pár týdnů později zase čtyřicet let od toho, co si vdova Nina Rindtová převzala pohár pro mistra světa. Z proroctví chlapíka, který měl rebelskou povahu, se totiž vyplnilo obojí.

"Pro mě ale nikdy neodešel, je tu pořád se mnou," říká Bernie Ecclestone. Právě dnešní boss měl k Rindtovi při závodění nejblíže. Byl jeho manažer, rádce i přítel. A dodnes si schovává Rindtovu helmu, kterou v Monze našel blízko nehody.

Rindt byl zvláštní patron: divoch a v mládí téměř nezkrotný, kvůli chování ho vyhazovali ze škol. Raději se v dobitém volkswagenu proháněl po silnicích a miloval honičky s policií. Závodil na motorce a už tehdy u něj existovaly jen dva způsoby, jak závod dokončit: vyhrát, nebo skončit v nemocnici. "Nikdy jsem se nespokojil jen s druhým místem. Druhý nikoho nezajímá." A takový byl i ve formuli 1.

Dostal se do ní v roce 1964, postupně prošel týmy Brabham, Cooper, odskočil si vyhrát legendární Le Mans a nakonec se dočkal osudového angažmá u Lotusu. Psal se rok 1970 a Rindt s Lotusem 72, který uchvacoval opojnou rychlostí, jenže neměl tolik bezpečnostních prvků, vyhrál z prvních osmi závodů pět. Měl solidní náskok a titul mohl získat už v Monze.

Zároveň to však byl rok, kdy se v autě zabili jeho dva kamarádi Bruce McLaren a Piers Courage, a tak Rindt manželce i malé dcerce Nataše slíbil, že pokud se stane mistrem světa, se závoděním skončí. Stačilo jen vyhrát v Monze.

Jenže při tréninku tu narazil do svodidel a následně při převozu do nemocnice zemřel. Dodnes se rojí spekulace, že řidič sanitky v kolonách zabloudil a odvezl Rindta na špatné místo. Náskok, který tehdy v šampionátu měl, však 28letému Rindtovi stačil, aby se stal mistrem světa. In memoriam.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž