Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: AP

Jen já můžu zastavit Vettela, hlásí před Monakem Hamilton

  • 5
Kdo jiný než já? ptá se Lewis Hamilton. Má pravdu. Možná to zní příliš sebevědomě, ale v předchozích závodech nikdo nestačil tempu Sebastiana Vettela. Pouze on a jeho mclaren.

V Barceloně před týdnem dotlačil Sebastiana Vettela až na limit. Proháněl ho po trati celou druhou polovinu závodu a cílem projel pouze šest desetin vteřiny za ním.

O něco dříve vyhrál Hamilton závod v Číně. Ale pak kraloval Vettel v Turecku a právě ve Španělsku. V celkovém pořadí má už náskok 41 bodů a jezdec McLarenu ví, že pokud chce bojovat o titul, přišel čas zabrat.

Na programu jsou nyní závody na dvou netypických tratích, kde aerodynamicky dokonalý vůz Red Bullu nemusí dominovat. Po klikatém Monaku přijde kanadský Montreal. A oba tyto okruhy má bývalý mistr světa velmi rád. Nejsou na nich rychlé zatáčky, kde jsou vozy red bull o krok napřed.

"V tento moment jsem jediný jezdec, který dokáže Sebastiana zastavit. Před námi jsou dva skvělé závody a doufám, že po nich bude moje ztráta menší."

Lewis Hamilton by se po Kanadě mohl teoreticky dostat na první příčku. Musel by dvakrát vyhrát a Vettel by nesměl získat více než osm bodů. To je velmi nepravděpodobné. Ale přiblížit se Vettelovi například o dvacet bodů může. I úřadující šampion musí přece někdy udělat chybu.

"V Monaku je potřeba vysoký přítlak, ale v pomalých a středně rychlých zatáčkách je naše auto hodně dobré, snad zde budeme Red Bullu blíž. A v Montrealu jsem byl vždy rychlý a opět zde nejsou žádné rychlé zatáčky, kde bychom mohli ztratit," vzpomínal britský jezdec na okruh, kde vybojoval své první vítězství ve formuli 1.

V Monackém knížectví Hamilton vyhrál v roce 2008, při své úspěšné cestě za mistrovským titulem. "Tohle vítězství potřebujeme a udělám pro to všechno. Ale je mi jasné, že výhra je důležitá pro každého a všichni budou připraveni na sto procent."

Hamilton má pravdu, i Vettel chce vyhrát. Tomu totiž triumf z Monaka chybí. Zatím.

Sebastian Vettel chce poprvé v kariéře slavit stejně i v Monaku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž