Vítězná Toyota TS040 závod WEC ve Spa posádky Buemi, Davidson, Lapierre.

Vítězná Toyota TS040 závod WEC ve Spa posádky Buemi, Davidson, Lapierre. | foto: Roman Klemm

I druhý závod šampionátu WEC ovládli bývalí jezdci F1

  • 3
Bývalí jezdci formule 1 Sebastien Buemi a Anthony Davidson vyhráli podpořeni kolegou Nicolasem Lapierrem i druhý závod mistrovství světa vytrvalostních závodů WEC ve Spa.

Bývalí jezdci formule 1 Sebastien Buemi a Anthony Davidson vyhráli podpořeni kolegou Nicolasem Lapierrem i druhý závod mistrovství světa vytrvalostních závodů WEC ve Spa.

Šestihodinový závod ve Spa Francorchamps ovládla posádka vozu Toyota TS040 před konkurencí od Audi a sesterským vozem týmu Toyota. Značka Porsche dokázala zazářit jen v kvalifikaci.

Druhý podnik mistrovství světa vytrvalostních závodů sloužil i jako generálka pro blížící se klasiku 24h v Le Mans a tým Porsche chtěl v Belgii předvést, že našel v porovnání se Silverstone rychlost. To se částečně podařilo.

Marc Lieb a Neel Jani postavili Porsche 919 na pole-position a nejen to: unášen na vlně nadšení z tohoto úspěchu, se Lieb hned po startu ujal vedení následován oběma vozy toyota a sesterským porsche, zatímco se, v Silverstone těžce poražená, trojice stáje Audi počátečně držela poněkud v pozadí.

Zastávka v boxech Audi č.1 posádky Kristensen, Duval, di Grassi v závodě WEC ve Spa.

Nováček šampionátu porsche ovšem i tentokrát musel dát soupeřům přednost. Druhý 919 s Webberem, Bernhardem a Hartleyem v kokpitu musel již během první hodiny poprvé do boxů a následovala série zastávek během dalších hodin. Ani lídr z Zuffenhausenu nezůstal na výsluní dlouho: začátkem druhé hodiny přišel o vedení a několik menších problémů v dalším průběhu závodu odsunulo Porsche 919 a číslem 14 až na čtvrtou pozici v cíli.

Suverénně si zato vedli vítězi ze Silverstone, Buemi/Davidson/Lapierre v toyotě č.8. Ihned využili zaváhání vedoucího, převzali první místo a stylem ostřílených mazáků si tato relativně mladá posádka dojela pro druhé vítězství sezony.

S úpadkem vozů porsche se během šesti hodin závodu dostavilo vzkřísení audi. Zvláště rekordní vítěz Le Mans, Tom Kristensen, s co-piloty Lucasem di Grassim a Loicem Duvalem se pravidelně a rychle zlepšovali. Podařilo se jim dokonce předjet druhou toyotu (Wurz/Sarrazin/Nakajima) a v cíli byl jejich Audi R18 e-tron jen minutu a 14 sekund za vítězem.

Marc Lieb jede v Porsche 919 během večerní kvalifikace závodu WEC ve Spa pro pole position.

Nejlepším vozem bez tovární podpory byl nový švýcarský Rebellion R-One-Toyota, který dovezli Nick Heidfeld, Nicolas Prost a Mathias Beche za oběma dalšími továrními audi na sedmém místě. Třídu vozů GT vyhráli Gianmaria Bruni a Toni Vilander na Ferrari F458 týmu AF Corse.

Dalším závodem WEC je 14. června pověstný maraton v Le Mans – závod, jehož výsledek je pravděpodobně důležitější, než zisk titulu WEC. Nejlépe připraveni budou do Francie cestovat Japonci z Kolína nad Rýnem.

Výsledek 6h de Spa Francorchamps:
1.Buemi, Davidson, Lapierre(Švýc./Brit./Fr.)Toyota TS40-Hybrid
2.Kristensen, di Grassi, Duval(Dán./Bra./Fr.)Audi R18 e-tron
3.Wurz, Sarrazin, Nakadžima(Rak./Fr./Jap.)Toyota TS40-Hybrid
4.Dumas, Jani, Lieb(Fr./Švýc./Něm.)Porsche 919 Hybrid
5.Faessler, Lotterer, Treluyer(Švýc./Něm./Fr.)Audi R18 e-tron

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž