SPOLU V MCLARENU. Heikki Kovalainen (vlevo) a Lewis Hamilton v roce 2008, kdy

SPOLU V MCLARENU. Heikki Kovalainen (vlevo) a Lewis Hamilton v roce 2008, kdy spolu začínali v britské stáji z Wokingu. | foto: Reuters

Hamilton nešel k Mercedesu za penězi, věří Heikki Kovalainen

  • 2
Není sporu o tom, že Lewis Hamilton si příští rok v týmu Mercedes vydělává víc, než letos v McLarenu. Peníze také byly podle řady komentátorů hlavním důvodem jeho odchodu z luxusního sídla ve Wokingu. Jeho bývalý týmový kolega Heikki Kovalainen je však zcela jiného názoru. "O peníze Lewisovi ani náhodou nešlo. Když říká, že potřeboval změnu, že hledal nové impulzy, mluví pravdu."

Oba jezdci spolu v týmu McLarenu působili v letech 2008 a 2009, poté byl pomalejší Fin nahrazen zkušeným Jensonem Buttonem. Kovalainen sice potvrzuje, že pro celý padok byl přestup jedné z největších hvězd do notoricky neúspěšného Mercedesu překvapením, protože všichni do poslední chvíle věřili, že se nakonec s McLarenem, který z něj vychoval závodního jezdce a platil mu kariéru, dohodne.

"Trochu to překvapilo i mě," říká Kovalainen. "O jednáních s Mercedesem jsem věděl, ale moc jsem nevěřil, že to dopadne. Přece jen má McLaren lepší výsledky. Ale oba týmy mají silné a kvalitní zázemí, a třeba se to může brzo otočit," přemýšlí jezdec, který se ve formuli 1 udržel jako jezdec malajsijské stáje Lotus, letos přejmenované na Caterham.

"Takže se nedá říct, zda bude úspěšnější nebo ne, ačkoliv věřím, že i s Mercedesem bude dál vyhrávat. Jednou věcí jsem si však jistý, nešlo mu o peníze. Potřeboval ve své kariéře nový impulz, v McLarenu již obtížně hledal motivaci," dodal finský pilot.

LET NAD MONAKEM. Vůz Heikkiho Kovalainena se na chvíli stal cílem fotoaparátů diváků na balkonech.

Lewis Hamilton podepsal s Mercedesem tříletý kontrakt, který mu zaručuje plat 24 milionů dolarů ročně. Ale to není jediný příjem, který jezdci formule 1 mají. Spolu se smlouvou podepisuje jezdec různá omezení jeho vlastních reklamních aktivit a osobních sponzorů.

Hamilton působil v posledních letech jako ambasador společnosti Reebok a spolu s dalšími smlouvami si spolu s platem od McLarenu přišel na 28 milionů dolarů za poslední rok. U Mercedesu by měl mít větší volnost, takže by měl vydělat více než třicet milionů.

Pokud však nebude vyhrávat, možná mu volnost při vyjednání reklamních smluv bude k ničemu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž