Fernando Alonso (vpravo) a Lewis Hamilton

Fernando Alonso (vpravo) a Lewis Hamilton - Noví piloti stáje McLaren Fernando Alonso (vpravo) a Lewis Hamilton při představování nového monopostu. | foto: AP, ČTK

Hamilton: Nejlepší nováček všech dob?

  • 35
Melbourne - Bezkonkurenční Ferrari a za nimi... Lewis Hamilton, který nemá na kontě ani jeden závod F1. Dvadvacetiletý jezdec tmavé pleti porazil ve volných trénincích i týmového kolegu z McLarenu Alonsa. Mistra světa. "Je to nejlépe připravený nováček, jakého jsem kdy viděl," pokyvoval hlavou legendární šampion Jackie Stewart.

A nebyl sám, na Hamiltonova bedra padal jeden kompliment za druhým. Loňský vítěz série GP2 měl o zájem médií postaráno.

A šéf McLarenu Ron Dennis se mohl jen usmívat. Zatím se zdá, že měl pravdu, když minulý rok prohlásil, že Hamilton všechny překvapí.

McLaren není týmem, který by přiváděl do formule 1 nováčky, naposled to zkusil s Američanem Michaelem Andrettim a tvrdě narazil. Syn mistra světa Maria získal za sezonu jen 7 bodů.

Dennis se tehdy zapřísahal, že jezdce nevyzkoušeného v F1 už do týmu nevezme. Ale Lewis Hamilton ho přesvědčil. Jeho kariéru sleduje a podporuje už deset let, a když se mu nepodařilo udržet Kimiho Räikkönena, nemohl sáhnout jinam.

A Hamilton ho zatím přesvědčuje, že udělal dobře.

S tím plně souhlasí i legendární závodník padesátých let Stirling Moss, který byl čtyřikrát vicemistrem světa za Argentincem Fangiem.

"Přesně něco takového formule 1 potřebovala," řekl. "Jeho výkon byl naprosto neuvěřitelný. Nejlepší pozice za suverénními ferrari je více než výmluvná."

Hamilton hned první den při velké ceně zamířil na tiskovou konferenci, kde s úsměvem reagoval na zvídavé otázky novinářů na třetí místo v trénincích.

"Byl to fantastický pocit. Bylo to úžasné, když jsem zatočil z garáže, vyjel z boxové uličky a řítil se k první zatáčce. Na ten pocit nikdy nezapomenu," popisoval mladík z britských ostrovů.

Hamilton se loni věnoval závodům v sérii GP2, která se na okruhu v Melbourne nejezdí. Dráhu tudíž poznával až během pátečních tréninků. O to je jeho výsledek výjimečnější.

"Naučit se tak rychle okruh je velmi obtížné, obzvlášť zde, protože se jedná o městskou trať, takže je na ní hodně bílých čar," přiznal.

Černý klenot Rona Dennise vyhrál každou sérii, které se účastnil. Ačkoli ve formuli 1 ještě nikdy nezávodil, velká nervozita ho netrápila.

"Cítil jsem se jako před jakýmkoli jiným závodem, před jakýmkoli zimním testem. Dlouho jsem se na tento okamžik připravoval, takže mě ztěží mohl něčím zaskočit," dodal Hamilton.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž