Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hamilton musí zaplatit 7,5 milionu, aby mohl obhajovat titul

  • 7
7,745 milinu korun. Co si za tuto částku může mistr světa Hamilton koupit? Auto? Dům? Kdepak. Jen možnost obhajovat titul. Přesně tolik musí zaplatit, aby mohl závodit. A vysoké startovné se nelíbí nejen jemu, ale i dalším jezdům. Zatím dali peníze jen tři.

Asociace pilotů formule 1 (GPDA) a Mezinárodní automobilová federace FIA stále nenašly společnou řeč ve sporu o poplatky za takzvanou superlicenci, potřebnou k závodění v seriálu mistrovství světa.

"Můžeme potvrdit, že jsme dostali zaplaceno od tří jezdců," citovala agentura Reuters mluvčího FIA. Jména ani jiné podrobnosti o pilotech, kteří si superlicence pořídili, nebyly zveřejněny.

Necelé dva měsíce před prvním závodem sezony v Austrálii se GPDA nelíbí opětovné zvýšení poplatků za pořízení superlicence, protože se tím FIA prý pouze snaží zacelit díry ve svém rozpočtu. "Lidé, kteří vydělávají několik milionů ročně a přesto z toho nechtějí zaplatit jedno či dvě procenta, aby si udrželi práci, moc sympatií v současné době nenajdou," reagoval na obvinění prezident FIA Max Mosley.

Spor GPDA a FIA se táhne od minulé sezony, kdy FIA zvedla cenu z necelých dvou tisíc eur na deset. Nyní byl poplatek zvýšen na 10.400 eur a na 2100 eur narostla i částka, kterou musí piloti zaplatit za každý získaný bod v šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž