Lewis Hamilton

Lewis Hamilton - Lewis Hamilton. | foto: Reuters

Hamilton: Jsem hladový po výhře jako Nadal

  • 14
Hamilton, Räikkönen, nebo Massa? Kdo bude po zítřejší Velké ceně Německa na okruhu Hockenheim, kam se po roční pauze vrací seriál formule 1, novým lídrem? Pokud budou platit slova britského pilota Lewise Hamiltona, pak se mají jeho soupeři na co těšit.

"Jsem Rafael Nadal formule 1," tvrdí pilot stáje McLaren.

Fascinovalo jej, jak mladý španělský tenista ve Wimbledonu ukončil pětiletou vládu švýcarské světové jedničky Rogera Federera. "Nadal byl neuvěřitelně hladový po výhře," uznal Hamilton. "I já jsem měl vždycky ten hlad po vítězství. Od pěti šesti let. Vždycky ve mně ten oheň byl a pořád bude."

A prozatím to Hamilton v Německu potvrzuje. Ve dvou včerejších trénincích byl nejrychlejší. Hned za ním v odpolední části skončili oba rivalové z Ferrari – Räikkönen s Massou. Tři lídři celkového pořadí mají shodně 48 bodů.

První trénink včera provázel déšť, který by se mohl snášet na trať i při zítřejším závodě. "Pro naše auta je lepší horké počasí," povzdechl si finský obhájce titulu Räikkönen z týmu Ferrari, který měl v posledních závodech velkou smůlu.

Naopak Hamilton právě na mokru vyhrál poslední, a pro něj domácí, Velkou cenu Británie v Silverstonu. "Musel jsem si dát pozor, abych nepodlehl euforii. Místo party jsem si šel lehnout do postele," říká 23letý Hamilton, který se chce letos stát nejmladším šampionem formule 1. "Proti loňsku už vím, jak svoje vedení ubránit. Jsem rozumnější."

Nejdřív se však musí na čele celkového pořadí osamostatnit. V neděli by mu k tomu mohl pomoci další "domácí" závod. Desátý podnik se jede na domácím okruhu Mercedesu, který stáji McLaren dodává motory.

Hamilton ovšem v seriálu F1 na okruhu v Hockenheimu ještě nezávodil, protože v Německu se pořadatelé Velkých cen střídají a při jeho loňské premiérové sezoně se jelo na Nürburgringu. Na Hockenheimu navíc McLaren vyhrál zásluhou Häkkinena naposledy před deseti lety.

Zítřejší závod startuje ve 14 hodin. Přenos na Nově začíná ve 13.30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž