Hádky a osočování. Z formule 1 vyšlehla zlost

  • 68
Praha - Alonso nemá rád Ralfa Schumachera, jenž osočil Montoyu. Ten je ve sporu s jeho bratrem Michaelem, který si stěžuje na Webera. Trulli nadává všem pomalejším. Kdo se ve formuli 1 nyní nehádá, jako by ani nebyl. Mezi piloty je propletenec vyhrocených vztahů.

Jen dvacet vyvolených točí volantem v nejsledovanější motoristické podívané, šampionátu F1. Vypjatá konkurence nedává prostor velkému bratříčkování, ale konflikty jsou před veřejností většinou ukryty.

Stačilo však několik kolizí v posledních dvou závodech - předminulý víkend v Monaku a tuto neděli na německém Nürburgringu - aby k novinářům prosákly tvrdé výroky na adresu soupeřů.

Při srážkách se nestalo žádné zranění, z vozů odlétlo pár plechů. Piloti se do sebe přesto velmi ostře pustili. "Ralf si o sobě myslí, že je něco víc než ostatní," navezl se kupříkladu Fernando Alonso do mladšího Schumachera poté, co musel po střetu s ním odstoupit v Monaku.

"Byl by za nefér počínání potrestán, jenže se jmenuje Schumacher, takže se mu nic nestalo. Mám však lepší věci na práci než s ním ztrácet čas."

A reakce obviněného? "Alonso je nezkušený a dělá chyby. Počkejme týden, on vychladne." Za týden v Německu byl už Alonso v klidu. Zato Ralf ve williamsu zuřil: po startu ho ze závodu odstranila pikantní srážka s Montoyou, kolegou z týmu. "Bláznivě do mě vletěl, nezvládl brzdění," vztekal se Ralf.

Zdá se, že Montoya v poslední době nesnáší tři věci: brzdy a oba Schumachery. V Monaku nejprve devastujícím způsobem najel do Michaela Schumachera, v následujícím podniku do Ralfa.

"Ani za jednu srážku nemohu, se Schumachery se nemám o čem bavit," prohlásil vzdorovitě divoký Kolumbijec.

A takřka výhrůžně dodal: "Ale pokud mi třeba Michael chce něco říct, jsem mu k dispozici." Jako by nervozita v F1 narůstala.

Jarno Trulli si po vítězné jízdě v Monaku stěžoval, že mu jezdci o kolo zpět úmyslně bránili v předjíždění: "Byli doslova zlí." Michael Schumacher se připojil: v neděli míjel Marka Webera a ten ho prý schválně tlačil z trati. "Příště bych jel stejně," odsekl mu Weber.

Co stojí za podrážděností? Možná i frustrace z absolutní vlády Michaela Schumachera nad F1. Němec vyhrál s ferrari šest podniků šampionátu ze sedmi a španělský list El Mundo trefně napsal: "Taková dominance je pro ostatní urážkou na cti."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž