Formule? Ne. Jednomístné vozy

P r a h a - Zástupci nejvýznamnějších značek zastoupených ve formuli jedna uvažují o tom, že založí vlastně sérii "jednomístných formulových vozů z odkrytými koly". Společnosti tak reagují na skutečnost, že s přechodem 75% akcií holdingové společnosti SLEC Bernie Ecclestonea na německou mediální skupinu Lea Kirche je možné přesunutí závodů F1 na placené televizní kanály. Zástupci největších automobilových firem Fiat, Ford, BMW, Renault a DaimlerChrysler už dříve varovali, že pokud nový majoritní vlastník společnosti SLEC, která je majitelem práv na formuli jedna, nebude jednat v souladu se zájmy této soutěže, vytvoří vlastní seriál.

"Na základě nejnovějších události a s ohledem na zájmy motoristického sportu se automobilky dohodly vytvořit společně firmu, která by co nejdříve měla připravit nový seriál jednomístných formulových vozů z odkrytými koly," uvedl šéf Evropského sdružení automobilových výrobců a Fiatu Paolo Cantarella.

Zástupce obřích automobilek se snaží uchlácholit sám Bernie Ecclestone prohlášením, že formule jedna na placených kanálech neskončí. "Byl jsme ubezpečen, že moje politika zajištění přenosů závodů formule jedna na neplacených kanálech bude i nadále dodržována," řekl.

Průmyslové zdroje tvrdí, že i sám Leo Kirch si chce výrobce vozů uchlácholit nabídkou 25% procent v tolik diskutované společnosti SLEC.

Šéf FIA Max Mosley tvrdí, že Mezinárodní automobilové federace konkurenční sérii nijak blokovat nemíní. "Pokud začnou a dokáží, že jsou jejich vozy bezpečné, budeme je uznávat stejně, jako uznáváme ostatní série," uvedl Mosley, který se domnívá, že nové závody mohou začít relativně brzy. "Série může začít brzy, ale já se domnívám, že automobilky pravděpodobně neučiní nic do vypršení momentálně platné Úmluvy o shodě, která vyprší v roce 2007," dodal.

Tato tajná smlouva, která se týká všech týmů a vedení formule jedna zajišťuje do roku 2007 vedení tohoto sportu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž