Detail vozu Sergia Pereze z Racing Point

Detail vozu Sergia Pereze z Racing Point | foto: AP

První trénink F1 v Baku ovládl uvolněný kanál, druhý vozy Ferrari

  • 5
Jediný trénink na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 ovládli jezdci Ferrari. V odpolední části zaznamenal nejlepší čas Charles Leclerc a Sebastiana Vettela porazil o tři desetiny sekundy. Předchozí trénink na městském okruhu v Baku musel být zrušen kvůli uvolněnému krytu od kanálu.

Leclerc zajel čas 1:42,872 a krok s ním držel jen jeho týmový kolega. Obhájce titulu a pětinásobný mistr světa Lewis Hamilton na třetím místě už zaostal o sedm desetin a čtvrtý Max Verstappen z Red Bullu na monackého pilota ztratil přes jednu sekundu.

Pro Ferrari znamenají výsledky tréninku vítanou vzpruhu, protože i když do sezony vstupovalo jako favorit, úvodní tři závody týmu vůbec nevyšly. Ve všech dosavadních Velkých cenách obsadili první dvě pozice jezdci Mercedesu, přičemž podobný start ročníku zažila formule 1 naposledy v roce 1992. V Austrálii vyhrál dnes pátý Valtteri Bottas, v Bahrajnu a Číně slavil Hamilton.

„Byl to hodně zvláštní den, ale zábavný. Druhý trénink nám vyšel a v autě jsem se tady cítil lépe než loni,“ řekl vítěz posledního závodu v Baku Hamilton. „Ferrari ale vypadá, že je rychlejší, a mají od nás odstup. Uděláme pro to všechno, ale nemyslím si, že bychom přes noc v garáži dokázali smazat sedm desetin,“ dodal.

„Dnes se nám dařilo, ale Mercedes je pořád velmi, velmi silný. Proto doufám, že s nimi udržíme krok i v sobotní kvalifikaci,“ řekl Vettel, který spolu s Leclercem stihli jako jediní zajet měřené kolo i v prvním tréninku.

Ten však byl nakonec asi po deseti minutách zrušen, protože nováček George Russell vrazil ve vysoké rychlosti do uvolněného kanálu. „Takový náraz jsem ještě nezažil. Okamžitě zhasl motor a celý podvozek je v háji,“ uvedl britský pilot Williamsu.

Na trati po kolizi zůstalo velké množství úlomků a pro Williams by to mohlo znamenat problém, protože stáj se kvůli omezenému rozpočtu potýká s nedostatkem náhradních dílů. Jedenadvacetiletý Russell do odpolední části, před kterou pořadatelé zkontrolovali všech zhruba 300 kanálů na trati, nezasáhl.

O rozruch se v prvním tréninku postaral také odtahovací vůz, který z trati odvážel Russellův monopost. Před vjezdem do depa vrazil hydraulickým ramenem do mostu a na poškozenou formuli vyteklo značné množství oleje.

Pro Baku ani pro Williams nejde o první incident s kanálem. Před třemi lety v Ázerbájdžánu o kanál poškodil v boxech vůz tehdejší jezdec Williamsu Bottas. V Monaku v roce 2010 zase uvolněný kryt zavinil nehodu jiného pilota Williamsu Rubense Barrichella.

Velká cena Ázerbájdžánu

Druhý trénink na závod MS formule 1 v Baku

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:42,872, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,324, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,669, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,921, 5. Bottas (Fin./Mercedes) -1,131, 6. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,305.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž