Lewis Hamilton si fotí fotografy, jak si ho fotí.

Lewis Hamilton si fotí fotografy, jak si ho fotí. | foto: AP

Sezona F1 začíná v Austrálii bez obhájce, na Mercedes má útočit Ferrari

  • 1
Víkendovou Velkou cenou Austrálie začíná nová sezona formule 1, poprvé do roku 1994 bude na startu chybět obhájce titulu. Loňský mistr světa Nico Rosberg v prosinci ukončil kariéru. Největším favoritem ročníku, který bude poznamenán také řadou nových pravidel, je Lewis Hamilton, jeho někdejší kolega ze stáje Mercedes.

Rosberga nahradil Fin Valtteri Bottas a v Mercedesu se tak výrazně pročistila atmosféra. „Nehrajeme žádné hry, všechno je naprosto průhledné a to se mi líbí,“ řekl Hamilton v narážce na dřívější spíše napjaté vztahy s německým šampionem.

Albert Park v Melbourne

Charakteristika dějiště Velké ceny Austrálie formule 1

Délka trati: 5,303 km.

Délka závodu: 58 kol = 307,574 km.

Počet pravých zatáček: 10 Počet levých zatáček: 6

Počet Velkých cen: 21

Nejvíce vítězství: Michael Schumacher (Něm.) 4 - Ferrari a McLaren 6

Nejvíce pole position: Lewis Hamilton (Brit.) 5 - McLaren a Ferrari 5

Nejrychlejší kolo v závodu: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:24,125 min.

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2011: 1:23,529.

Nejrychlejší závod: Michael Schumacher, 2004: 1:24:15,757 = 219,010 km/h.

Vítězové předchozích pěti závodů:
2012
- Jenson Button (Brit./McLaren)
2013 - Kimi Räikkönen (Fin./Lotus)
2014 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes)
2015 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes)
2016 - Nico Rosberg.

Počet ročníků: 81

Nejvíce vítězství: Lex Davison (Austr.) a Michael Schumacher (Něm.) 4 - McLaren 12.

„Myslím, že spolu (s Bottasem) máme nejlepší pracovní vztah, co jsem v kariéře zažil,“ uvedl britský pilot, který v minulosti jezdil v týmu s mistry světa Fernandem Alonsem, Jensonem Buttonem a také s Heikkim Kovalainenem.

Naposledy začal nový ročník formule 1 bez obhájce titulu v roce 1994, kdy na startu chyběl Alain Prost, který rok před tím počtvrté ovládl mistrovství světa a následně ukončil kariéru.

Formuli navíc čeká hned několik zásadních změn. Kromě Rosbergovy absence k nim patří i odchod dlouholetého promotéra Bernieho Ecclestonea a především nová pravidla. Zvětšeny byly vozy, které se s dvoumetrovou šířkou vracejí k rozměrům před rokem 1988. Rozšířeny navíc byly i pneumatiky, což by spolu s větší váhou vozů mělo vést k rychlejším časům až o pět sekund na kolo.

„Jsou jako aspirin, fungují na všechno. Z pohledu jezdce jsou ve všem lepší. Brzdění je lepší, jízda v zatáčkách je lepší, auto líp drží na trati,“ řekl ke změnám čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který v seriálu naposledy triumfoval v barvách Red Bullu před čtyřmi lety a teď by rád získal pro Ferrari první titul od roku 2007.

„Kdybyste obě formule postavili vedle sebe, tak loňský model by vypadal jako hračka,“ řekl devatenáctiletý Max Verstappen z Red Bullu, který se v minulém ročníku stal nejmladším vítězem Velké ceny v historii a spolu s Vettelem je považován za jednoho z možných Hamiltonových konkurentů.

Technici týmu Ferrari převážejí pneumatiky.

„Snít o titulu mistra světa je jedna věc. Přeji si hlavně rychlý vůz a zbytek už bude záležet jen na mně,“ přidal nizozemský pilot. „Osobně si ale myslím, že ještě nejsme nejlepší tým. Uvidíme po kvalifikaci v Austrálii, jak jsme rychlí. Určitě tam ale nejedeme s myšlenkami na pole position,“ dodal.

Na start nové sezony se také postaví osmnáctiletý nováček Kanaďan Lance Stroll z Williamsu, zatímco mistra světa z roku 2009 Jensona Buttona v McLarenu nahradí Belgičan Stoffel Vandoorne, který už jeden závod odjel v minulé sezoně a při premiéře v Bahrajnu dokonce bodoval desátým místem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž