Prezident Mezinárodní automobilové federace Muhamad Sulajím na Velké ceně...

Prezident Mezinárodní automobilové federace Muhamad Sulajím na Velké ceně Bahrajnu. | foto: Reuters

Další kauza ve formuli 1. Šéf FIA měl údajně ovlivnit výsledky závodu

  • 3
Vývojem kauzy okolo nevhodného chování Christiana Hornera, šéfa stáje Red Bull, to nekončí. Formule 1 musí na startu nové sezony řešit další nepříjemnost, která se týká prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA). Muhamad Sulajím je podle BBC vyšetřován kvůli údajnému ovlivňování výsledků.

Vyšetřování se týká zmatků na loňské Velké ceně Saúdské Arábie. Sulajím měl údajně překročit své kompetence a zasáhnout do výsledků zrušením udělené penalizace.

O co přesně šlo? Fernando Alonso projel cílem třetí, dokonce si došel na stupně vítězů pro trofej, ale posléze schytal dodatečný desetivteřinový trest.

Už předtím dostal pět vteřin za špatné postavení na startu. Během odpykávání trestu v boxech se navíc jeden z mechaniků zvedákem lehce dotkl zadní části jeho auta, čehož si zprvu nikdo nevšiml.

Třetí, čtvrtý, třetí... Proč se v Džiddě měnilo Alonsovo umístění

Situace se začala řešit až později. A španělský jezdec obdržel po skončení závodu další penalizaci.

„Nemůžete někoho jen tak potrestat po třiceti kolech. Jsem zklamaný, FIA dnes předvedla bídný výkon,“ zlobil se dvojnásobný světový šampion.

Klesl na čtvrtou pozici za George Russella, ale ani jemu radost z umístění na pódiu dlouho nevydržela. Chaos v podání komisařů pokračoval, Alonsovi byl nakonec trest úplně zrušen a původní výsledky platily.

Prezident Mezinárodní automobilové federace Muhamad Sulajím s Maxem Verstappenem.

BBC nyní na základě zprávy úředníka FIA pro etickou komisi uvádí, že se tak stalo právě na popud Sulajíma, který měl vše vyjednat se šejkem Abdullahem Ál Chalífou, viceprezidentem FIA pro sport v regionu Středního východu a severní Afriky.

„BBC si ověřila informaci u několika vysoce postavených osobností ve formuli 1 a blízko FIA. Všichni pod zárukou anonymity uvedli, že se k nim dostaly stejné informace,“ píše se na britském webu.

Sulajím se zatím k celé záležitosti nevyjádřil, ale pro formuli 1 jde o další nepříjemnost. V uplynulých týdnech hýbala padokem kauza okolo Hornera, kterého jedna ze zaměstnankyň Red Bullu obvinila z nevhodného chování.

Táta Verstappen zbrojí proti šéfovi Hornerovi. A v Mercedesu tleskají

Nezávislé vyšetřování stížnost zamítlo, ale krátce po oficiálním prohlášení stáje někdo anonymně rozeslal novinářům, šéfům jiných týmů, marketingové společnosti Liberty Media i generálnímu manažerovi formule 1 Stefanu Domenicalimu složku s několika snímky z údajné whatsappové konverzace Hornera s neznámou ženou.

Pnutí pokračuje, mimosportovní záležitosti se řeší více než výsledky prvního závodu sezony. Vyšetřování Sulajíma formuli 1 také nepřidá. Etická komise by měla zveřejnit verdikt během čtyř až šesti týdnů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž