Velká cena Kanady - po startu

Velká cena Kanady - pole po startu | foto: Reuters

Formule 1 hledá v Česku nové lidi

  • 1
Do českých škol už po prázdninách vjede formule 1. A hned v nich chce najít odborníky, kteří by za pár let pro ni mohli pracovat.

"Naším cílem je, abychom mohli říct, že v F1 máme svého inženýra nebo manažera," tvrdí Antonín Charouz z agentury BPA.

Právě ta ve spolupráci s ministerstvem školství rozjíždí v Česku celosvětový projekt Formule 1 ve školách, nad nímž převzal patronát boss F1 Bernie Ecclestone. Je určen pro studenty středních škol.

Úkolem tří až šestičlenné skupiny studentů je vyrobit funkční model formule 1, vytvořit k němu dokumentaci, využít přitom počítačových systémů CAD a CNC fréz a závodit s ním.

"Devadesát až sto dvacet škol v republice má dostatečné vybavení na to, aby to zvládly," říká Josef Malý z firmy 3E Praha, která je partnerem akce. Studenti se mohou hlásit na www.f1veskolach.cz.

Soutěž má celkem tři stupně – nejdřív krajské kolo, z něhož vítěz postoupí do celostátního. Republikový vítěz pak půjde do celosvětového finále. Členové nejlepšího týmu dostanou stipendia na prestižní londýnské univerzitě. Čeští výherci budou pozváni na některý závod F1.

A co vlastně v soutěži rozhoduje? Ze třiceti procent čas, kterého formule (vyrobená z lehkého dřeva a poháněná CO2) dosáhne na dvacetimetrové trati, z dalších třiceti procent dokumentace k modelu a zbytek prezentace týmu. "Půjde třeba i o to, jak budou oblečeni. Takže úkolem není jen výroba, ale i sehnat peníze u sponzorů," tvrdí Charouz.

Projekt v Česku zastřešili i známí automobiloví závodníci, třeba Tomáš Enge, Roman Kresta či Jarek Janiš. "Svět stojí proti vám a vy musíte ukázat, že jste nejlepší. To se mi na tom moc líbí," míní Janiš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž