Max Mosley

Max Mosley | foto: Reuters

Ferrari chce napadnout nová pravidla FIA u soudu, tvrdí Mosley

  • 22
S protinávrhem chtějí vyrukovat týmy formule jedna, které nesouhlasí se zavedením volitelného platového stropu pro příští sezonu mistrovství světa. A Ferrari hodlá napadnout nová pravidla u francouzského soudu.

O plánech slavné stáje informoval prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley po mimořádném jednání se zástupci stájí a promotérem seriálu Berniem Ecclestonem.

Všechny strany sporu se sešly v hotelu na londýnském letišti Heathrow a po dvou hodinách se rozloučily prakticky bez výsledku. "Jsme připraveni vyslechnout, co nám chtějí říct," uvedl Mosley k plánovanému protinávrhu "rebelů", k nimž vedle Ferrari patří především Renault a Toyota.

Prezident FIA zároveň novinářům řekl, že Ferrari chce zvrátit regule mezinárodní federace u soudu. Mosley to považuje za náznak toho, že slavná italská stáj nehodlá odejít z F1, čímž v minulých dnech hrozila.

"Byl bych velmi překvapen, kdyby se to stalo. Ale samozřejmě, když lidé začnou zatahovat do záležitostí soudy, je velmi těžké s nimi vyjednávat," uvedl anglický funkcionář.

Jádrem sporu mezi FIA a týmy je omezený rozpočet pro stáje ve výši 40 milionů liber na sezonu. Týmy, které si dobrovolné omezení vyberou, za to dostanou výhody v technologické oblasti, s čímž se bohaté stáje jako Ferrari nechtějí smířit.

Uzávěrka pro přihlášení do příštího ročníku F1 je 29. května.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž