Fernando Alonso s vozem Alpine

Fernando Alonso s vozem Alpine | foto: AP

Hrdinský čin s nešťastným koncem: Alonso přišel penalizací o body

  • 12
Dramatická Velká cena USA formule 1 měla hrdinů víc - Max Verstappen se o vítězství porval se dvěma největšími soupeři, Sebastian Vettel chvíli vedl závod a poté divokou jízdou napravoval chybu týmu v boxech. Ale největší drama prožil Fernando Alonso - po srážce se soupeřem letěl vzduchem, dokázal se však vrátit.

Nezdolný veterán Alonso prožil závod nevídaných proměn. Startoval ze čtrnácté příčky a první kola trávil v bojích s pomalejšími soupeři. Jeho stroj týmu Alpine je koncem sezony rychlý, na nejlepší trojici sice nemá, ale může se směle měřit s týmy středu pole, jako je McLaren.

„Naše auto je silnější, než jsme doufali, můžu předjíždět a chci do konce sezony ještě útočit i na stupně vítězů,“ řekl nedávno vždy sebevědomý rváč. Jeho výkony jsou ve 41 letech obdivuhodné. Vždyť nikdo v celé historii nestartoval tolikrát do závodu F1 jako on.

Netrvalo dlouho a Španěl už kroužil v bodované desítce. Pomohly mu zastávky v boxech za safety car po zastavení Valtteriho Bottase vedle dráhy v kačírku v 18. kole a objevil se za vozy Aston Martinu, které se od startu pohybovaly kolem šestého místa.

Výsledky závodu

Jakmile byl safety car z dráhy pryč, Alonso začal za ohlušujícího hučení davu na texaském okruhu útočit. Na rovince byl jasně rychlejší, najel si těsně za Lanceho Strolla, stočil volat vlevo a zdálo se, že půjde bezpečně vpřed. Kanadský pilot byl však jiného názoru, ještě to chtěl soupeři znepříjemnit - cukl volantem doleva směrem k Alonsovi a to stačilo, aby došlo ke střetu -, přední kolo Renaultu přejmenovaného na Alpine najelo na zadní pneumatiku Aston Martinu a předek Španělova vozu vyletěl do vzduchu.

Škody na Strollově vozu byly konečné, rozmlácený monopost doklouzal doprostřed dráhy, kde zůstal stát, a bylo štěstí, že do něj nikdo nevrazil.

A Alonso? Ten se vznesl do vzduchu a letěl vlevo směrem k bariéře. „Obrovská havárie, neuvěřitelné!“ křičeli komentátoři.

Fernando Alonso před Velkou cenou Monaka

Alonso také křičel, nadával na Strolla a bál se, jak později přiznal. „Měl jsem chvíli strach, vážně. Když jsem vyletěl nahoru, možná jsem se i modlil. Strašný pocit.“ Šlo mu o život. Co mu je platné, že Lance Stroll byl dodatečně po závodě odměněn penalizací tří míst na startu příští Velké ceny.

O to větší překvapení nastalo o kolo později. Nejen že se Fernando Alonso po dopadu zpátky na zem dokázal dovléct do boxů, on se dokonce po krátké opravě vrátil na trať. Sice až na chvostu pole, ale díky safety car neměl ztrátu a hned, jak se začalo závodit, opět předjížděl jednoho soupeře za druhým.

Jeho auto nebylo zdaleka v pořádku, po pár kolech se mu uvolnilo zpětné zrcátko, vlálo za vozem a nakonec uletělo, ale bojoval srdnatě. Předjel kromě jiných Čoua, Albona, Magnussena a těšil se ze šesté příčky. Sice v závěru na sjetých gumách prohrál souboj s Landem Norrisem v McLarenu, ale vzhledem k okolnostem pro něj bylo šest bodů za sedmé místo výhrou.

There's a big incident between Lance Stroll and Fernando Alonso!

Both drivers are OK, with Stroll retiring from the race and Alonso pitting and continuing on

#F1 #Formula1 #USGP #FernandoAlonso #LanceStroll

23. října 2022 v 21:50, příspěvek archivován: 24. října 2022 v 9:54

„Dnes to bylo nahoru dolů, celý závod jsem jel na sto procent a užíval si každý souboj,“ říkal těsně po závodě. To ještě netušil, že o body přijde.

Když už v Evropě bylo po půlnoci, tým Haas podal protest proti jeho výsledku. Vadilo jim uvolněné zrcátko, které mohlo zasáhnout někoho ze soupeřů. Pokud je auto poškozené tak, že představuje riziko, vedení závodu mu musí ukázat černou vlajku s oranžovým kolem, která je pokynem k zajetí do boxů a nápravě závady. To se v případě Alonsa nestalo.

S Haasem souhlasil technický delegát FIA Jo Bauer. „Jsem znepokojen tím, že vedení závodu nechalo dojít situaci tak daleko a dovolilo jízdu auta bez zpětného zrcátka, situace byla nebezpečná,“ uvedl.

Penalizace třiceti sekund byla pro Alonsův výsledek fatální, spadl ze sedmého na patnácté místo.

Ale není sporu o tom, že zůstane hrdinou závodu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž