Engeho vzorek prokázal marihuanu

  • 31
Praha - Šéf antidopingového výboru České republiky Jaroslav Nekola o dopingu Tomáše Engeho věděl jako jeden z prvních. "Už tady s advokáty připravujeme obhajobu," prozradil do telefonu, jak rychle probíhají přípravy na prvního října, kdy proběhne zasedání mezinárodní automobilové federace. O tom, jakým způsobem se marihuana do těla Tomáše Engeho mohla dostat, má poměrně jasno: "Takové množství se nemohlo dostat do těla jinak než kouřením." U Engeho nalezli přibližně 150 nanogramů THC v ml moči, což je desetinásobek povoleného množství.

Těžko lze předpokládat, že by závodník užil drogu těsně před závodem. Jak dlouho může tato látka v těle zůstat? "Záleží na metabolismu každého člověka," říká Nekola. "Nicméně podle výsledků se dá odhadnout, že příliš dlouho před testem to nebylo."

Mezinárodní automobilová federace používá při svých testech seznamu zakázaných prostředků Mezinárodního olympijského výboru. Engeho se v ní týká odstavec III. - Skupiny látek zakázaných za určitých okolností a v něm část B.kanabinoidy (např. marihuana, hašiš). Tam se píše, že testy mohou být provedeny podle nařízení příslušné sportovní organizace.

Nekola potvrdil, že podle reglementu má Enge nárok na prozkoumání vzorku B. "Také ale může od druhého testu odstoupit, čímž vlastně automaticky přizná vinu." Do té doby se může účastnit všech akcí a nesmí být žádným způsobem trestán.

Jaký trest Enge obdrží je zcela v kompetenci Mezinárodní automobilové federace. "Trest není stanoven, záleží na tom, jak rozhodne FIA," zakončil Nekola.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž