Enge vyrazí ve Spa z druhé pozice

  • 5
Spa-Francorchamps - Český pilot Tomáš Enge z týmu Arden International, vedoucí muž průběžného pořadí šampionátu formule 3000, odstartuje do sobotní Velké ceny Belgie z druhého místa. Kvalifikaci na předposlední závod seriálu na okruhu ve Spa dnes vyhrál o téměř čtyři desetiny rychlejší Sébastian Bourdais z Francie (Super Nova), který na Engeho ztrácí v průběžném pořadí dva body.

O postavení na startu rozhodl hned úvod první kvalifikace, v její druhé části se již jezdci z čela pořadí nedokázali zlepšit. Enge dokonce v jedné ze zatáček havaroval a měřený trénink musel předčasně ukončit. "V jedné ze zatáček jsem byl malinko rychlejší a dostal jsem se z trati. Vůz bohužel ve štěrku nadskočil a neměl jsem šanci jej nějak usměrnit," vysvětlil Enge.

Podobně jako v Barceloně podle něho platilo, že nejrychlejší časy se zajely hned v prvním nebo v druhém kole. "S nastavením vozu jsem byl spokojen. Pro druhou kvalifikaci jsme jej ještě mírně vylepšili, ale to už byla trať výrazně pomalejší," řekl český jezdec.

Druhé místo označil za dobrou výchozí pozici, neboť ve Spa se dá předjíždět. "Myslím, že v zítřejším závodu se bude hodně bojovat. Všichni jezdci v prvních dvou řadách myslí na vítězství a ani já nejsem výjimkou. Na druhou stranu je důležitý každý bod, takže nepůjde jet zcela na ostří nože," dodal Enge.

Český pilot se v sobotu už může radovat z celkového titulu, pokud dokáže vyhrát a Bourdais dojede nejlépe pátý. Naděje na titul má také třetí muž v pořadí Giorgio Pantano, jeho ztráta na Engeho ale činí už 13 bodů. Ital obsadil v dnešní kvalifikaci čtvrtou pozici o pouhé tři tisíciny sekundy za třetím Antoniem Pizzoniou z Brazílie.

Výsledky - kvalifikace:
1. Bourdais (Fr./Super Nova) 2:04,626, 2. Enge (ČR/Arden International) 2:05,016, 3. Pizzonia (Braz./Petrobras Junior) 2:05,283, 4. Pantano (It./Coloni) 2:05,286, 5. Wirdheim (Švéd./Arden International) 2:05,461, 6. Toccacelo (It./Coloni) 2:05,503.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž