Enge touží po vítězství v Silverstone

  • 1
Praha - Do Silverstone nemíří tento týden jen formule 1, ale i její menší bratr - Mezinárodní mistrovství FIA formule 3000. Jediným reprezentantem České republiky v této sérii je Tomáš Enge. Po polovině letošního šampionátu patří Engemu druhé místo. V posledním závodě na Nürburgringu však nebodoval a na vedoucího Bourdaise již ztrácí propastných třináct bodů. Úkol pro Británii je tedy nad slunce jasný - přiblížit se v celkovém pořadí francouzskému jezdci. "V Silverstone chci jet na vítězství, to je nejlepší cesta ke ztažení Bourdaisovu náskoku," uvedl před cestou do Velké Británie Enge.

Šest závodů před koncem roku ještě není v konečném pořadí šampionátu nic jasného a Enge není jediný, kdo so brousí zuby na Bourdaisovu pozici. V těsném závěsu za druhým místem v pořadí šampionátu jsou Giorgio Pantano a Rodrigo Sperafico. "Ti dva jsou na tom podobně jako já a určitě neprodají svou kůži lacino," předpovídá Enge.

Trať v Silverstone český pilot velmi dobře zná. V loňském závodě mu scházelo štěstí, když v posledních metrech musel odstoupit kvůli technické závadě ze třetího místa.

"Kromě onoho pověstného štěstíčka budu potřebovat i dobrý výsledek v kvalifikaci. V Silverstone se špatně předjíždí. V Anglii je velmi nevyzpytatelné počasí. To může závod také ovlivnit."

V předsezonních testech se Engemu nadmíru dařilo. V rychlosti na jeden okruh porazil všechny soupeře. "Tehdy byly zcela jiné podmínky a žádný tým ještě neměl zkušenosti s nastavováním vozu. Navíc před námi vždy jezdí tréninky formule 1 a povrch trati bude mnohem víc pogumovaný," dodal Enge.


Jezdci:

1.  Sébastien Bourdais  34
2.  Tomáš Enge          21
3.  Giorgio Pantano     17
4.  Rodrigo Sperafico   16
5.  Mario Haberfeld     13
6.  Patrick Friesacher  13
7.  Antonio Pizzonia    13
8.  Bjorn Widheim        9
9.  Ricardo Sperafico    8
10. Ricardo Mauricio     7
11. Enrico Toccacelo     3
12. Rob Nguyen           2


Týmy:

1. Supernova            34
2. Arden International  30
3. Petrobras            21
4. Coloni               20
5. Red Bull Jr.         20
6. Durango              16
7. Astromega            15


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž