Enge jedná o účasti v sérii CART

  • 5
Brno - Americká série CART formulových vozů, seriál IRL, nebo Grand Tourismo. V jednom z těchto šampionátů bude příští rok závodit Tomáš Enge. "Bohužel zatím nevím, co budu v příští sezoně absolvovat," říká pilot, který si letos kromě okruhů vyzkoušel i rallye. Díky novým pravidlům se však pro libereckého závodník mohou znovu otevřít i brány do formule 1.

"Už několik měsíců se jedná o mém startu v seriálu IRL, jedná se také o účasti v americké sérii CART. A v jednání jsou i starty v dalších šampionátech. Ať už v seriálu Grand Tourismo, nebo v týmu Prodrive, kde jsem startoval s vozem Ferrari 550 Maranello," uvedl zatím jediný český jezdec, který okusil i start v závodech formule 1.

I do královské automobilové třídy by se mohl vrátit. To by mu mohla umožnit nová pravidla, podle kterých mohou týmy od pátého místa v letošním šampionátu nasadit do pátečních tréninků třetího jezdce. Takový pilot musí mít superlicenci a přitom nesmí mít na svém kontě za poslední dva roky více než šest startů ve Velkých cenách. Obě podmínky Enge splňuje.

Když se ohlédl za uplynulou sezonou, označil ji za úspěšnou. Na kontě má vítězství ve čtyřiadvacetihodinovém závodě Le Mans, získal prvenství také v desetihodinovém závodě vozů Le Mans v Atlantě. Kromě toho zvítězil i v jednom závodě mistrovství České republiky ve sprint rallye.

"V této disciplíně se mi začíná dařit. Výsledkově za očekáváním jsem ale zůstal navzdory snaze v závodě Grand Tourismo," dodal Enge, který v letošní sezoně startoval celkem ve třiadvaceti závodech.

"Program byl hodně náročný a jsme rád, že jsem jej přežil bez úhony. Díky dosaženým výsledkům mohu být se sezonou spokojený," poznamenal.

V závěru roku ho ještě čeká start na Setkání mistrů v Sosnové, kde pojede se Škodou Octavia WRC. Se stejným vozem se postaví začátkem prosince i na start sprint rallye v Praze.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž