Kimi Räikkönen vjíždí do cíle

Kimi Räikkönen vjíždí do cíle. | foto: Reuters

Do řad McLarenu vnesl zkázu Speed

  • 11
Istanbul - Zas jednou ocházel Kimi Räikkönen od trati naštvaný a zklamaný. Místo obhajoby loňského vítězství skončil při Velké ceně Turecka v bariéře. V úvodní šikaně poškodil auto a poté... "Vjížděl jsem do čtvrté zatáčky, ale na zádi jsem neměl žádnou přilnavost, vyjel jsem z dráhy a řítil se do bariéry z pneumatik. Nemohl jsem nic dělat."

Vše začalo v úvodní zatáčce velké ceny, kde se Fin nezaviněně připletl do kolize šesti aut. Vše začal Ital Fisichella, kterému se sice vyhnul, ale vrazil do něj Speed z Toro Rosso. Poškodil levou zadní penumatiky jeho McLarenu.

"Neměl jsem čistý start," uvedl Räikkönen. "Po kolizi se Speedem jsem musel jet téměř celé kolo se zničenou pneumatikou, abych dojel do boxů, kde se inženýři podívali, co se dá dělat."

Pneumatiku mu sice technici vyměnili, ale záď byla poškozena ještě na dalších místech tolik, že s autem nebylo možné jet. Přesto to Räikkönen zkoušel, ale vydržel na dráze jen čtyři zatáčky.

"Jsem samozřejmě hodně zklamaný, že závod pro mě skončil tak brzo. Bohužel jsem s tím nemohl nic dělat," dodal Fin.

Jeho týmový kolega Pedro de la Rosa předvedl další solidní výkon. Po startu jedenácté pozice dokončil na pátém místě.

"Jsem spokojený," řekl po pravdě sympatický Španěl. "Ačkoli bylo na dráze v první zatáčce po Fisichellově smyku a následném zmatku hodně úlomků monopostů, podařilo se mi projet bez úhony."

De la Rosa zvolil jako jediný jezdec na bodech strategii jediné zastávky u mechaniků, takže se většinu závodů pral s příliš těžkým vozem.

"Bylo to náročné," potvrdil. "Musel jsem si hodně hlídat zadní pneumatiky, abych je neojel a fungovaly až do cíle. S výkonem auta jsem spokojený, mělo i na předjíždění, a kdybych byl výše na startu, dosáhl bych na ještě lepší umístění."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž