DTM od roku 2012 již nebude jen Mercedes (Coulthard v Norimberku) a Audi.

DTM od roku 2012 již nebude jen Mercedes (Coulthard v Norimberku) a Audi. | foto: Roman Klemm

BMW: Po selhání ve formuli 1 zpátky do DTM

  • 0
V rámci závodu Deutsche Tourenwagen Masters v Hockenheimu oznámil renomovaný výrobce BMW, co se již dlouho předpokládalo: od roku 2012 se bude angažovat v seriálu cestovních vozů DTM. "Bavoráci" se tedy po téměř dvaceti letech vrátí do nejprestižnějšího mistrovství Evropy.

Mnichovská firma tím i po zastavením svých aktivit ve formuli 1, formuli BMW a v MS cestovních vozů zůstane zastoupena ve špičkovém mezinárodním sportu.

"Náš návrat do DTM je základním kamenem zásadní přestavby sportovní politiky BMW. Vracíme se tím na naše tradiční kolbiště – tak nějak ke kořenům našeho úspěchu," odůvodnil nikterak levný nástup do DTM člen představenstva BMW, Dr. Klaus Draeger. Nepřímo tak zmínil neslavný pokus své značky o úspěch ve formuli 1, který v posledních letech zhltl stovky milionů a představoval ze sportovního hlediska propadák.

DTM a její slavný předchůdce DRM za to pro BMW představuje příběh úspěchu. Nezapomenutelné triumfy Surera, Winkelhocka, Ertla, Ravaglii nebo Stucka značce dopomohly k jejímu ohromnému sportovnímu renomé.

Snad největším vítězem je ale samotná DTM. Po odchodu Opelu v tomto mistrovství zůstaly jen Mercedes s Audi a o sportovní hodnotě takové soutěže se jistě dá pochybovat. Závody posledních let připomínaly spíše wrestlingové stínování. Převaha jedné z automobilek by jen rozzlobila druhou, mohla by ji přimět k odchodu a tím provokovat zánik šampionátu, který nabízí výborné reklamní pole.

S příchodem třetího výrobce (zájem údajně projevují i Opel a Nissan) DTM dostane znovu patřičnou sportovní hodnotu. Od sezony 2012 se tedy bude moci znovu právem honosit titulem "nejdůležitějšího a nejlepšího šampionátu cestovních vozů Evropy".

Sportovní ředitel BMW, Dr. Mario Theissen potvrdil, že DTM bude patřit absolutní priorita práce jeho oddělení a že v něm značka bude propagovat typovou řadu M3.

"Příchod třetího výrobce zajistí budoucnost mistrovství. Audi proti Mercedesu a BMW, to je něco, na co fandové museli dlouho čekat," těší se i prezident DTM, Hans-Werner Aufrecht.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž