Alonso je nejmladším jezdcem F1

P r a h a - Čtyři nováčci se objeví v letošním mistrovství světa vozů formule 1. Premiéru v královské automobilové třídě si odbydou Španěl Fernando Alonso (Minardi), Fin Kimi Räikkönen (Sauber), Kolumbijec Juan Pablo Montoya (Williams) a Brazilec Enrique Bernoldi (Arrows). Pouze jeden závod ve formuli 1 má za sebou Brazilec Luciano Burti (Jaguar), jenž loni zaskočil v Rakousku za Eddieho Irvinea.

Alonso je v devatenácti letech nejmladším jezdcem mistrovství, když převzal pomyslné žezlo od loňského debutanta Jensona Buttona (Benneton). Räikkönen je jen o dva roky starší, Bernoldi o další rok. Naopak Montoya je v 25 letech ostříleným jezdcem, který do F1 přišel po vítězství v zámořském seriálu ChampCar a vítězství ve slavném závodě 500 mil v Indianapolisu.

Startovní číslo 1 bude zdobit vůz úřadujícího mistra světa Michaela Schumachera, jediného trojnásobného mistra světa ve startovním poli. Schumacher slavil vítězství v šampionátu jezců v letech 1994 a 1995 s vozem Benetton a loni s Ferrari.

Kromě něj okusili z letošního startovního pole chuť celkového vítězství Fin Mika Häkkinen (1998, 1999) a Kanaďan Jacques Villeneuve (1997). Tomu se však na rozdíl od Häkkinena nedává příliš šancí v bojích o titul. Soutěžní monopost stáje BAR s motorem Honda stále nedosahuje kvalit McLarenu a Ferrari. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž