KRÁL JE MRTEV, AŤ ŽIJE KRÁL! Nico Rosberg slaví premiérový titul mistra světa...

KRÁL JE MRTEV, AŤ ŽIJE KRÁL! Nico Rosberg slaví premiérový titul mistra světa ve formuli 1. | foto: AP

A teď se utrhnu ze řetězu, plánuje nový šampion Nico Rosberg

  • 4
Po celou sezonu bojoval nejen se soupeři, ale také s nepřízní fanoušků, kteří se ho několikrát snažili bučením a pískáním vyhnat ze stupňů vítězů. Na kolena ho však nesrazilo nic a nikdo. V Abú Zabí slavil Nico Rosberg titul mistra světa formule 1.

Typický Evropan žijící v Monaku, hovořící snad všemi západními jazyky, který je Němcem opravdu jen pasem. To je Nico Rosberg. Navíc je tak trochu introvert, takže není divu, že si větší přízně fanoušků užívá jeho týmový kolega Lewis Hamilton. Přitom v pedoku formule 1 a v samotném týmu Mercedes je to naopak - přátelský a milý Rosberg je mnohem oblíbenější než náladový a občas nevypočitatelný Hamilton. Možná se teď změní i pohled fanoušků.

V konečném hodnocení seriálu porazil Hamiltona o pět bodů a navázal tak na otce Kekeho Rosberga, který se stal mistrem světa v roce 1982. Rosberg je zároveň po Michaelu Schumacherovi a Vettelovi třetím světovým šampionem z Německa. „Neskutečný pocit. Jsem strašně, strašně pyšný. Podařilo se mi totéž co mému otci. Teď už budu jen slavit jako utržený ze řetězu,“ plánoval si novopečený šampion Rosberg.

Na Lewisi Hamiltonovi možná bylo vidět zklamání, ale trojnásobný mistr světa zachoval dekorum. Nakonec, než došlo k předávní poháru pro vítěze, měl dost času, aby si to srovnal v hlavě. Nikdo nemůže vyhrávat věčně a on byl mistrem světa dvakrát za sebou. Dohromady třikrát. „Velká gratulace Nicovi, je světový šampion. Já se cítím skvěle. Chci poděkovat rodině a týmu - vyhrál jsem 32 závodů, co jsem tady,“ řekl Brit na adresu Mercedesu.

Ani Nico Rosberg nechtěl v tak velký den vytahovat letité spory a měl pro svého týmového kolegu z Mercedesu hlavně slova uznání. „Měl jsem velmi silného soupeře, Lewis je opravdu vynikající jezdec a bylo mi ctí, že jsem o titul bojoval právě s ním.“

Výsledky závodu najdete ZDE

Jak nový šampion prožíval závod v Abú Zabí? Zatímco divák se chvílemi u televize nudil, předjíždění a zajímavých okamžiků nebylo k vidění příliš, tak jezdci v kokpitech si ani na chvíli neoddychli. Napětí se dalo krájet. Zlomek vteřiny nepozornosti mohl rozhodnout o titulu. V závěru, kdy se na jeho zadní křídlo doslova nalepili Vettel a Verstappen, stačil i jeden chybný pohyb a vidina zisku titulu mohla být ta tam. I proto nehovořil Rosberg o snadném závodě.

„Možná to byl nejvíce vzrušující závod, jaký jsem kdy jel. Bylo to velmi těžké a jsem rád, že už to skončilo. Byly to opravdu nervy. Byly to obrovské nervy. Nyní jsem v extázi, je to opravdu neskutečný pocit,“ popisoval Rosberg, na jehož tváři se objevily slzy štěstí. A nebyla to jedna slza, po takovém vypjetí se mu jich hrnulo po obličeji desítky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž