Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sen o finále zmařila finská dvojčata. O bronz si florbalistky zahrají se Švýcarskem

  12:29aktualizováno  15:34
České florbalistky prohrály v semifinále mistrovství světa v Singapuru s Finskem 2:8 a poosmé za sebou budou hrát o 3. místo. V boji o druhou medaili po bronzu z roku 2011 ze St. Gallenu je čeká Švýcarsko, které podlehlo 2:4 Švédsku. Finky mají jistou medaili i na 14. šampionátu – dosud získaly dvakrát zlato, osmkrát stříbro a třikrát bronz.

Denisa Ratajová, Anna Brucháčková a Eliška Krupnová (zleva) na střídačce během semifinále mistrovství světa. | foto: Český florbal

Finky, které český tým porazily v semifinále minulého MS v Uppsale 5:4, vyhrály i třináctý vzájemný zápas na šampionátech. Čtyřmi góly a jednou asistencí k tomu pomohla Veera Kauppiová a pět bodů za gól a čtyři nahrávky si připsala také její sestra Oona.

„Nezvládli jsme to, co jsme věděli, že bude klíčové. Průběh nás nutil reagovat způsobem, na který byly Finky připravené. I když si nemyslím, že byl začátek z naší strany špatný, tak jsme udělali za mě chyby ne úplně systémové, které soupeře dostaly do pohodlného stavu. Kontroloval zápas. My jsme šance, které jsme si vytvořili, nedali. To nás postupně sráželo, bralo nám to energii. Plán, který jsme měli, nevyšel. Nezahráli jsme dobře,“ řekl Procházka novinářům .

„My potřebujeme být lepší. Nechci říct, že to nebylo vůbec dobrý, ale v klíčových situacích je první finská lajna naprosto nekompromisní. Takoví zabijáci nejsme. A potřebujeme do takového módu se dostat, nastavit se, abychom tohle mohli vyhrávat,“ doplnil Procházka.

Šance byly skoro v každém střídání. Ratajovou mrzí špatná produktivita

Finky ukázaly svou nejúdernější sílu již po 72 sekundách. Oona Kauppiová po akci po levé straně našla bekhendem u protější tyče své dvojče Veeru a ta do odkryté branky otevřela skóre. Češky si ve snaze vyrovnat vytvořily několik nadějný střeleckých příležitostí, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Největší možnost měla ve 13. minutě po přihrávce Venduly Maroszové Martina Řepková, ale brankářka Noora Vuorelaová zasáhla.

Ve 14. minutě hvězdná finská dvojčata udeřila znovu. Veera Kauppiová si vyměnila balonek s Oonou a zařídila svému týmu dvoubrankový náskok. Za 106 sekund se poprvé radovaly Češky. Po přihrávce Venduly Beránkové překonala Vuorelaovou Vanessa Rebecca Keprtová a oslavila svou premiérovou branku na mistrovství světa.

Po 135 sekundách druhé třetiny prostřelila Janu Christianovou Veera Kauppiová a ve 28. minutě vedly Finky už o tři branky. Veera Kauppiová se pokusila přes celé hřiště vyslal do úniku Oonu, před ní sice zasáhla česká gólmanka, ale míček se odrazil přímo k Miise Turunenové a ta upravila na 4:1.

Český tým odpověděl v polovině utkání, kdy se při vyloučení Milly Nordlundová trefila Denisa Ratajová. Za 90 sekund ale opět vedly Finky o tři góly: po přihrávce Sary Piispaové zpoza branky skórovala nepokrytá Jenna Saariová. V 35. minutě pomohla úřadujícím vicemistryním světa po tečované střele Nely Jirákové horní tyč.

V čase 37:53 Oona Kauppiová z pravé strany z rohu ze standardní situace našla Veeru, která trefila nechytatelně bližší horní roh branky Christianové a pojistila náskok. Ještě před druhou pauzou měly příležitost na snížení Michaela Kubečková a Maroszová, ale Vuorelaovou nepřekonaly.

Finky českému týmu snížení nepovolily a ve 49. minutě při vyloučení Karolíny Suché zvýraznila rozdíl My Kippiläová, která trefila levý horní roh. Při trestu Denisy Ratajové už gól nepadl. V 56. minutě ztroskotala Kubečková na Vuorelaové, po jejíž asistenci Veera Kauppiová překonala bekhendovým blafákem Christianovou a dovršila skóre.

Plán alespoň nějak eliminovat sestry Kauppiovy se nepovedl. „Nad tím si lámou hlavy všichni trenéři. Každý má nějakou teorii, ale převést to na hřiště do praxe je obrovsky těžké. Za poslední léta to nedokáže nikdo, včetně Švédek, byť klíčové zápasy vyhrávají. Tak holky stejně jim dají čtyři pět gólů. Ve švédské lize je to stejné. Dovednosti a nastavení mentální jejich jsou na takové úrovni, že je to extrémně těžké. My jsme dneska zkusili přehodit obranu na druhou stranu, trošku jim změnit těžiště. Ale s nimi to nic neudělá, najdou si pozice jinde,“ konstatoval Procházka.

Teď se český tým musí nachystat opět na boj o bronz. „Bude nejnáročnější hlava. My jsme chtěli postoupit, měli jsme to jako cíl. Podřídili jsme tomu hodně. Je obrovský rozdíl končit s medailí, nebo bez. Český florbal na ni čeká dvanáct let, což je dlouhá doba. Takže musíme nastavit správně hlavy a najít motivaci a urvat to za každou cen,“ dodal Procházka.

Švédky zaútočí na devátý triumf v řadě

Švédské florbalistky vyhrály v semifinále mistrovství světa v Singapuru nad Švýcarskem 4:2 a budou v neděli proti Finsku útočit na devátý triumf za sebou. Dosud ovládly deset z třinácti šampionátů. Švýcarky čeká souboj o třetí místo s Českem, které před dvěma roky v Uppsale v duelu o bronz porazily 5:2.

Švédky naposledy neuspěly v roce 2005 pravě v Singapuru, kde skončily třetí. Pouze bronz získaly také v roce 1999 doma v Borlänge a o dva roky později v Rize skončily druhé. Aktuálně drží neporazitelnost už na sedmém světovém šampionátu za sebou a jejich vítězná série se natáhla na 49 zápasů.

Švýcarky budou usilovat o pátou medaili za sebou a celkově jedenáctou. Vedle jednoho zlata mají na kontě čtyři stříbra a pět bronzů.

Slovenky s českým trenérem Michalem Jedličkou porazily v duelu o 5. až 8. místo Lotyšsko 6:4 a v neděli budou hrát s Polskem o postup na Světové hry. Tam už se kvalifikovali všichni čtyři semifinalisté a doplní je ještě pátý tým turnaje. Polky vyhrály nad Dánskem 7:3.

Slovensko potřebuje k postupu na Světové hry do čínského Čcheng-tu vyrovnat své nejlepší umístění z roku 2017 z domácího šampionátu v Bratislavě. Na dalších dvou MS v Neuchatelu a Uppsale skončilo shodně šesté.

MS florbalistek v Singapuru:

Semifinále:

Česko - Finsko 2:8 (1:2, 1:4, 0:2)

Branky a nahrávky: 15. Keprtová (Beránková), 30. Ratajová (Jiráková) - 2. O. Kauppiová (V. Kauppiová), 14. V. Kauppiová (O. Kauppiová), 23. V. Kauppiová (Westerlundová), 28. Turunenová (O. Kauppiová), 32. Saariová (Piispaová), 38. V. Kauppiová (O. Kauppiová), 49. Kippiläová (Kauppiová), 56. V. Kauppiová (Vuorelaová). Rozhodčí: Crivelli, Rampoldi (oba Švýc.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Diváci: 1733

Sestava Česka: Christianová - Keprtová, Beránková, Jiráková, Plášková, Mechlová, Štaňková - Maroszová, Krupnová, Řepková - A. Brucháčková, Suchá, Ratajová - Trojánková, Kubečková, Chudá. Trenér: Lukáš Procházka

Švédsko - Švýcarsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky:
4. a 51. W. Johanssonová, 11. Rasmussenová, 37. Backstedtová - 17. Edizová, 48. Stettlerová. Rozhodčí: Kirjonen, Sirkka (oba Fin.). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:1. Diváci: 1847.

O 5.- 8. místo:

Lotyšsko - Slovensko 4:6 (0:2, 1:2, 3:2)
Branky:
21. Salacieteová, 48. Egliteová, 58. Garbareová, 59. Ankudinovová - 13. a 34. M. Šponiarová, 1. K. Hudáková, 23. Červená, 44. P. Hudáková, 50. Mrázová

Polsko - Dánsko 7:3 (0:0, 2:0, 5:3)
Branky:
26. a 40. Samsonová, 46. a 56. Zagórská, 53. a 60. Helmanová, 45. Wojciková - 41. a 59. Frederiksenová, 49. Thomsenová

O 9. místo:
Singapur - Norsko 1:13 (0:3, 1:2, 0:8)

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Knírem proti zvonáčům. Po medaili z Paříže by se olympionik i oholil

31. května 2024

Místo listopadu, v době světové akce Movember, nosí brokový střelec Jakub Tomeček výrazný knír už...

Vondroušová musí na zápas znovu čekat, Bouzková vyzve Šwiatekovou

31. května 2024  14:25,  aktualizováno  14:40

Aktualizujeme Šestý hrací den Roland Garros okusí dvě české tenistky. O postup do osmifinále pařížského...

Hokejový obránce Kubíček se vrací ze zámoří, bude hrát za České Budějovice

31. května 2024  14:32

Hokejový obránce Šimon Kubíček se vrací ze zámoří do Českých Budějovic. Dvaadvacetiletý bývalý...

Dominantní vstup. Schweiner s Perušičem v Polsku jasně porazili Brazilce

31. května 2024  14:17

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem smetli na úvod turnaje Pro Tour Challenge...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...