Momentka ze zápasu extraligy florbalistek mezi Jihlavou a Libercem.

Momentka ze zápasu extraligy florbalistek mezi Jihlavou a Libercem. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Florbalové Crazy Girls zrají a táhnou extraligový peloton

  • 0
Jakoby se vracely staré zlaté časy. Florbalistky FBC Liberec na začátku tisíciletí suverénně kralovaly nejvyšší české soutěži, když od roku 2001 dobyly 6x za sebou mistrovský titul. Poté přišly stříbrné a bronzové medaile a tým Crazy Girls následně prošel razantní generační výměnou. Od té doby nadějné mladé hráčky florbalově rostou a zrají.

Důkazem je pohled na tabulku extraligy po 7. kole. Crazy Girls se usadily na 1. příčce s bilancí šesti výher a jedné porážky v prodloužení. O bod zpět jsou Vítkovice a až pak se naskládalo silné pražské trio Chodov, Herbadent a Bohemians.

"Začátek se nám povedl, to je pravda, ale nejtěžší zápasy s obhájcem titulu Herbadentem a Bohemians máme ještě před sebou," krotí euforii Lenka Bartošová, trenérka Liberečanek. "Holky jsou zase o rok starší a v zápasech play-off nasbíraly spoustu zkušeností. Jsou klidnější, nejsou už tak zbrklé, a to je všechno na hře i na výsledcích vidět. Navíc se úspěšně zapojují do týmu talentované juniorky, které v minulé sezoně vybojovaly český mistrovský titul."

Crazy Girls zvládly zatím asi nejdůležitější bitvu na palubovce ve Vítkovicích, kde vyhrály těsně 4:3, naopak dosud jediné body ztratily doma s Chodovem po dramatu 6:7. "Ta porážka byla úplně zbytečná, vedly jsme, ale v poslední části nás srazily tři unikátní vlastňáky," připomněla Bartošová.

Její hráčky zatím letos s chutí pálí na bránu: průměrně nasázely soupeřkám 7,5 gólu na zápas. V elitní desítce kanadského bodování jsou čtyři "Crazyny" Leierová (8 gólů+7 asistencí), Müllerová (8+5), Mlejnková (8+4) a Dostalíková (5+7).

Pevná je i obrana v čele s brankářkou Masárovou, která je s úspěšností zákroků 93,15 % jasně nejlepší v soutěži. "S gólmankami pracuje trenér Ponomarev, bývalý brankář, a výkony holek nám v důležitých zápasech moc pomáhají," pochvalovala si Lenka Bartošová.

Tuto sobotu hostí florbalistky Liberce v hale ZŠ Dobiášova od 19.30 desátou Jihlavu a pokud splní pozici jednoznačných favoritek, následnou čtrnáctidenní reprezentační pauzu si užijí jako vládkyně extraligy.