Finský florbalista Mika Kohonen (v bílém) v semifinále MS proti Česku.

Finský florbalista Mika Kohonen (v bílém) v semifinále MS proti Česku. | foto: Martin Flousek / ceskyflorbal.cz

Finská florbalová legenda Kohonen: Byli jsme lepší než Češi

  • 10
Riga (Od našeho zpravodaje) - Pětkrát byl vyhlášen nejlepším florbalistou světa - naposledy před čtyřmi lety. Má dva tituly mistra světa a hraje už na desátém světovém šampionátu. Přesto finský útočník a florbalová legenda Mika Kohonen až po sobotní výhře 4:3 nad Českem musel přiznat: „Tohle bylo mé nejtěžší semifinále.“

Zároveň ale 39letý hráč, který před dvěma roky kvůli depresím přerušil kariéru, řekl: „Zasloužili jsme si vyhrát. Byli jsme lepší než Češi.“

Měl jste pocit, že jste byli lepší?
Ano. Myslím, že jsme hráli lépe, než na kostce svítilo skóre 3:3. Čechy do zápasu dostalo, že jsme udělali dvě velké individuální chyby, jinak jsme opravdu hráli dobře. Ale bylo téměř neuvěřitelné, co se stalo na konci. Pro nás něco úchvatného, pro vás smutného. Ale alespoň toto semifinále ukázalo, jaký florbal může být. Jak se během chvíle v něm může vše změnit.

Překvapili vás Češi?
Ničím speciálním. Neměli moc gólových šancí, dvě branky dali po našich chybách, zatímco my jsme měli příležitosti skoro celý zápas.

Vy jste čtvrtfinále dohráli až ve čtvrtek večer, Češi o 27 hodin dříve. Byla to jejich výhoda?
Vždycky se na to můžete podívat ze dvou stran. Že byli odpočatější, že my jsme byli v zápasovém rytmu. Na mezinárodních turnajích hrajeme tři zápasy ve třech dnech. Jsme na to zvyklí a každý z našeho týmu se dnes cítil svěží.

Vážně jste se nebáli, že by vás Češi mohli o finále připravit?
V zápase nemyslíte na to, že byste mohl prohrát. Věříte tomu, že jste lepší, že jednu ze šancí proměníte.

V neděli vás čeká tradiční finále proti Švédsku. Jaké bude?
Přesně takové, jaké jste řekl. Tradiční. Bude jako vždy úchvatné, přijde hodně fanoušků a já věřím, že bude mít pro nás zlatou tečku.

A kdo se dočká bronzové tečky?
Švýcarsko i Česko jsou dva vyrovnané týmy. Ale možná bych vám ten bronz za tak smutný konec přál víc. Hráče to teď musí hodně bolet.