Tomáš Kafka likviduje nájezd Reina Kiviho

Tomáš Kafka likviduje nájezd Reina Kiviho | foto: wfc2010photos

Jen jeden gól ze čtyř nájezdů? Dobrá bilance, usmíval se brankář Kafka

  • 0
Helsinky (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Úspěšnými zákroky při závěrečných nájezdech poslal české florbalisty do semifinále mistrovství světa. Zkušený brankář Tomáš Kafka zlikvidoval ve čtvrtfinálovém duelu proti Estoncům dvě penalty, jeden úspěch si navíc připsal i v polovině první třetiny. V době, kdy Češi prohrávali.

Spolu s útočníkem Tomášem Sladkým se stal českým zachráncem. Dvaatřicetiletý gólman střešovického Tatranu sice do čtvrtfinálového boje neměl vůbec zasáhnout, nakonec se stal jeho hrdinou.

V 11. minutě totiž nejprve zabránil Kivimu, aby poslal Estonce do dvoubrankového vedení. V závěrečném rozstřelu pak vychytal i Kristiana Talmeho a znovu Kiviho. "Jeden gól ze čtyř nájezdů, to je dobrá bilance. Jsem spokojený," usmíval se Kafka, jehož přelstil pouze Henrik Talme. "Udělal to chytře. Dal mi to pod ruku, chybělo mi patnáct centimetrů."

David Rytych (vlevo) a Tomáš Kafka

Sám byl naopak rád, že uspěli všichni čtyři jeho spoluhráči."Protože ráno při tréninku nám s Davidem (Rytychem) dali jen dva góly z devíti."

Že půjde na případné nájezdy, na to byl připraven. "Už před zápasem jsem tlačil na Trnka (trenéra Tomáše Trnavského), aby mi řekl, jestli tam půjdu já. On odpověděl, že na 75 procent ano."

Ale ve čtvrtfinále se neblýskl jenom on. Jeho o devět let mladší parťák David Rytych několikrát udržel české naděje ještě v základní hrací době, v prodloužení pak zlikvidoval další tutovky.

nájezdy čr - estonsko

Fridrich 1:0 - H. Talme 1:1
Zálesný 2:1 - K. Talme ne
Richter 3:1 - Kivi ne
Chrápek 4:1

"David chytal výborně. I nájezdy umí. Ale pro mě hrají zkušenosti i nějaké centimetry navíc. A něco už jsem zažil. Chytal jsem důležité nájezdy už dřív a proto po mě trenér sáhnul."

Kafka byl dlouho přesvědčený, že i přes dlouhotrvající kousání Estonci nakonec povolí. "Já byl do 50. minuty přesvědčen, že to zvládnou a oni fyzicky odpadnou. Ale když jsem viděl, že se nám nedaří vytvořit si tlak, tak jsem začal pochybovat. Prodloužení bylo strašný, šílený nervy."

Takové problémy Češi nečekali. "Nevybavím si takové trápení. Od Estonců to byl nejlepší výkon, jaký jsem viděl. Zasloužili si postoupit, troufám si říct, že v tomhle zápase byli lepší než my," prohlásil zkušený gólman.

On i jeho spoluhráči tak nakonec zachránili i zájezd více než stovky českých fanoušků na páteční semifinále a boje o medaile o den později.

"To by byl hrozně velký průšvih. Myslel jsem na ně. Pro ně by to bylo smutné a pro nás tragédie."

VIDEO: SESTŘIH ZÁPASU ČESKO - ESTONSKO