České florbalistky si brněnskou atmosféru šampionátu užily a fanouškům vyjádřily velký dík.

České florbalistky si brněnskou atmosféru šampionátu užily a fanouškům vyjádřily velký dík. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Povedená reklama na florbal. Můžeme z ní těžit, zní z Brna

  • 0
V Brně padla, cirkus se stěhuje do Ostravy. Úvodní část světového šampionátu florbalistek skončila. Brněnský divák toužící po ženském florbale může zamířit na duely extraligových Židenic. Ty doufají, že jim šampionát v Brně pomůže.

Na zelené palubovce křepčily české florbalistky. A když vytáhly papíry s písmeny, z nichž dohromady vznikl nápis BRNO MOC DĚKUJEME, aplaudovaly jim stovky diváků. "Vymyslely to holky v autobuse, byla to taková týmová spolupráce," usmívala se po povedené rozlučce s brněnským publikem česká reprezentantka Denisa Billá.

Kromě narychlo připravené choreografie se Češky odvděčily v pondělí večer vděčným divákům i vysokou výhrou 12:1 nad Lotyškami. A svým výkonem překvapily i samy sebe. "Ani si nepamatuju, kdy naposledy jsme dokázaly takhle skórovat," povídala obránkyně.

Češky po bojích v základní skupině, které se všechny odehrály v Brně, obsadily druhé místo. Na cestě za medailovým snem čeká domácí výběr zítra Polsko. "Pokud chceme jít dál, musíme porazit kohokoliv," oznámila česká trenérka Markéta Štenglová.

Češky v Brně

  • Florbalistky v nové hale ve Vodově ulici odehrály tři zápasy, v nichž dvakrát vyhrály (Norsko 6:1, Lotyšsko 12:1) a jednou prohrály (Švýcarsko 1:2).
  • České duely průměrně v hale zhlédlo 2 178 diváků. Nejvíce se brněnská hala s téměř třítisícovou kapacitou naplnila v neděli při porážce se Švýcarkami.
  • Šampionát se stěhuje do Ostravy, kde zítra od 17 hodin vyzvou Češky ve čtvrtfinále Polky.

Čtvrtfinálový duel i celý závěrečný program šampionátu se však už odehraje v ostravské ČEZ Areně. "Doufáme, že lidé z Brna se přesunou i tam a potáhnou nás. Tady v Brně to byl neuvěřitelný zážitek, dává vám to sílu do zápasu," pochvalovala si Billá atmosféru, kterou vytvořili diváci v solidně zaplněné nové hale ve Vodově ulici.

Zatímco světová klání přilákala do ochozů až dva a půl tisíce lidí, extraligová realita je jiná. "Na zápasy chodí zhruba stovka diváků. Většinou rodina, přátelé a známí hráček," popisuje trenér Sokolu Židenice Martin Brouček. "A to jich ještě v Brně chodí docela dost," doplňuje hráčka Lucie Svobodová, jež věří, že florbalová reklama by mohla přilákat nové diváky. "Třeba se teď na florbal naučí chodit," doufá kapitánka, která se svým týmem hraje domácí zápasy ve SportPoint Areně ve Střední ulici.

A fakt, že světové florbalistky pobývaly chvíli na jižní Moravě, měl i další výhody. "Před turnajem jsme si zahrály dva přáteláky s Japonskem a Austrálií," říká Svobodová. Duely světového šampionátu však na tribuně nesledovala. "Za domácí úkol jsme to neměly," usmívá se kapitánka. "Jsem dost pracovně vytížená. Dívala jsem se jen na záznamy a on-line. Ostatní to měly podobné. Spousta holek to také nestihla, protože pomáhala s organizací. Seděly na dopingovce nebo třeba vypomáhaly ve VIP salonku."

V hledišti většinou chyběl i židenický kouč. "Všechno se dá vysledovat z YouTube. Situaci si tam můžu kdykoliv pustit znova," líčí Brouček, jehož svěřenkyně tak v pauze pracovaly na kondičce. "Díky tomu, že jsme hodně běhaly, roste i naše forma," potvrzuje kapitánka Židenicím patří v polovině soutěže osmá příčka zaručující postup do play-off. "A to je taky náš cíl," dodává Svobodová.

,