Florbalisté Chodova v superfinále extraligy.

Florbalisté Chodova v superfinále extraligy. | foto: Dan Materna, MAFRA

Florbalové superfinále se blíží. Padne nový divácký rekord?

  • 10
Na nový divácký rekord bude útočit historicky čtvrté florbalové superfinále extraligy mužů a žen, které se bude hrát v sobotu v pražské O2 areně. Návštěva na souboj florbalistů Tatranu Střešovice s Mladou Boleslaví, kterému bude předcházet boj o zlato v kategorii žen mezi Herbadent Praha 11 SJM a Chodovem, může překonat metu 10 451 diváků z roku 2013.

„Doufám, že rekord padne. Máme prodáno přes deset tisíc vstupenek. Věřím, že čtvrté superfinále může přinést fanoušků hodně velkých zážitků, i když pro hráče to bude hlavně tvrdé utkání o titul,“ řekl na tiskové konferenci v Praze prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Finálový duel žen je na programu od 14:00 a souboj o zlato v kategorii mužů začne o tři hodiny později. „Jistě bude zajímavé vidět nejlepší tým v historii Tatran a Mladou Boleslav, která začínala v páté nejvyšší soutěži a po mnoha letech se dostala až do superfinále,“ řekl Šuman. „V ženské kategorii bude hegemon Herbadent se spoustou titulů proti Chodovu, který bude hrát superfinále poprvé a má v kádru hráčky i s tituly s Herbadentem,“ doplnil.

Všichni čtyři účastníci superfinále mají už před jeho startem jistotu, že se představí na podzim na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi, kde bude mít Česká republika jako pořadatel oproti klubům ze Švédska, Finska, Švýcarska a Norska po dvou zástupcích. „Mají i v superfinále z pohledu Poháru mistrů o co hrát, protože mistr bude mít lehčí cestu do vyvrcholení turnaje v Mladé Boleslavi,“ dodal Šuman. Šampioni totiž narazí ve čtvrtfinále na zástupce z Norska, nikoliv na soupeře ze tří elitních soutěž.

Střešovice útočí ve 22. extraligové sezoně už na 16. titul a budou se chtít vrátit na trůn poprvé od roku 2012. V superfinále, které se hraje v pražské O2 areně od roku 2012, chyběl Tatran jen předloni. Čelit bude vítězi základní části i domácího poháru.

„Zkušenosti hrajou pro nás a máme to doplněné zdravým mládím. Není důvod, abychom nevyhráli,“ řekl trenér Střešovic Jiří Jakoubek, který se hecoval s kamarádem a protějškem na lavičce Středočechů Janem Zahalkou. Mladá Boleslav pod vedením bývalého hráče i trenéra Tatranu už postupem do finále dosáhla nejlepšího výsledku v historii a může útočit na double.

„Rozhodně jsme si svůj cíl ještě nesplnili. Hrozně se na to těším. Rok jsme na to pracovali a doufám, že to v tom jednom zápase zhodnotíme. Ženou nás v sezoně i fanoušci. Máme informaci, že bude v O2 areně až tisíc lidí z Boleslavi. Doufám, že je to výhoda proti Tatranu, na který nikdo nechodí,“ řekl s úsměvem Zahalka.

Herbadent jako jediný ještě v superfinále nechyběl a bude po loňské porážce s Vítkovicemi bojovat o osmý titul za posledních devět let. „Cesta byla letos složitější. Máme jiný, mladý tým. Chodov má kvalitní tým, je tam pár bývalých hráček z Herbadentu, takže to bude zajímavý souboj,“ uvedla trenérka Herbadentu Markéta Šteglová.

„Těším se jako v minulých letech. Jako derby to neberu, jsme rády, že jsme postoupily, a že tam bude Herbadent, to jsme čekaly,“ dodala jedna z bývalých hráček soupeře v dresu Chodova Anet Jarolímová.

,