Florbalové MS ve 4. patře nalevo

  17:33
Singapur - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Singapurci se opravdu snaží. Jako pořadatelé historicky prvního florbalového světového šampionátu mimo Evropu jsou ochotní, milí a zatím se vyvarovali výraznějších přehmatů, přesto je letošní MS žen v této asijské zemičce opravdu exotické. Vše naznačí už oficiální plakát šampionátu při vstupu do dějiště zápasů ve skupinách, který návštěvníky směřuje šipkou s jednoduchým pokynem - MS 2005 ve florbale žen je ve 4. patře nalevo.

Žádná víceúčelová sportovní hala ani speciální florbalový stánek, ale jen jedna z nekonečné řady velkých místností uvnitř neuvěřitelně rozlehlého a novotou zářícího školního komplexu ITE College East je místem, kde se letos bojuje o co nejlepší umístění v základních skupinách MS florbalistek. Nachází se v již zmíněném čtvrtém patře nalevo od výtahu a při vstupu do haly vás doslova zamrazí, neboť teplotní rozdíl oproti venkovnímu parnu je díky naplno puštěné klimatizaci opravdu markantní.

Velmi netradičně je řešena i časomíra. Vešekré potřebné údaje o tom, kdo s kým právě hraje, jaký je aktuální stav a kolikátá minuta právě běží se z malé místnostni nad hlavní tribunou promítají přes projektor na velké protilehlé plátno, umístěné přímo nad střídačkami obou týmů. Pokud se tak trenéři nebo hráčky chtějí dozvědět, kolik času zbývá, musí téměř vkročit do hřiště a s vykroucenou hlavou sledovat plátno nad sebou. A doufat, že místní pořadatelé už se poučili z počátečních chyb a při přerušení skutečně zastavují čas.

Jednoduché to v Singapuru občas nemají ani rozhodčí. Siréna oznamující konec jednotlivých třetin je sotva slyšitelná a její táhlý tón připomíná spíše zvuk klaksonu na velmi vzdálené zaoceánské lodi. Své o tom vědí i dva čeští rozhodčí Martin a Ondřej Sýkorové, kteří tak ke konci třetin raději po očku rovněž sledují i stolek časoměřičů, kde je frekvenční mávání rukama nad hlavou jako signál přestávky přece jen čitelnější.

Samostatnou kapitolou jsou potom v ITE College East šatny. Když český tým ochotní místní pořadatelé přivedli před úvodním zápasem s Loytšskem do velké místnosti s klubovými křesly, většina hráček se domnívala, že zde jenom čekají na další pokyny. Přitom už v tu chvíli stály ve vlastní šatně na mistrovství světa, kterou tvořila velká konferenční místnost s klubovými křesílky k poradám a kolem dokola prosklenými dveřmi, odkud naštěstí nebylo vidět za malý paravan, kde se hráčky převlékaly.

Navíc ze šatny do haly čekaly na florbalistky ještě celá dvě patra dlouhých schodů, ale v tomto směru nakonec organizátoři přece jen přišli s malým zlepšovákem. Aby náročnou trasu nemusely hráčky absolvovat během přestávek, připravily pro tým "poradní" místnost na stejném patře, kde se nachází i hala.

Bouřlivé přestávkové diskuse tak v obou úvodních utkáních s Lotyšskem a Švýcarskem probíhaly v nekonečně velké a prosklené místnosti, v níž bylo do kruhu připraveno dvacet plastikových židlí a za nechráněnou zástěnou čeští zvědavci našli i kompletní sadu vypínačů světel v celém areálu, takže k předčasnému ukončení zápasů zbývalo opravdu málo...

V ITE College East však podobné šatny nemá každý tým. Češky jen doplatily na los úvodních dvou utkání, kdy byly v zápisu uvedeny jako hostující celek, zatímco domácí tým by měl mít přece jenom normálnější šatnu na patře shodném se zápasovou halou, což se v českém případě stane v zítřejším posledním zápase ve skupině s Finskem.

A i přestože české reprezentantky zatím v Singapuru ještě nezískaly ani bod, určitě se i ve čtvrtek budou moci spolehnout na podporu až nečekané velké skupinky českých fanoušků v národních dresech, jejichž podpora je natolik hlasitá, že málem způsobila mezinárodní incident. V prvních minutách utkání s Lotyšskem se totiž česká skupinka usadila v ne zcela přesně označené zóně pro V.I.P., kde se hlasité hromadné fandění jaksi nenosí a po několika rázných protestech singapurských organizátorů a představitelů mezinárodní florbalové federace IFF fandila po zbytek zápasu na horní tribuně.

Jelikož však jedním z fanoušků byl i český chargé d´affaires v Singapuru dr. Luděk Zahradníček, dorazila údajně druhý den po incidentu na jeho úřad oficiální omluva za "vyhoštení" ze zmíněného sektoru s přiloženým balíčkem vstupenek na utkání se Švýcarskem zdarma! Česká skupinka se nenechala zahanbit ani tentokráte a reprezentantky odměnila i přes prohru velkým aplausem. A navečer dokonce podpořila i české rozhodcovské duo bratří Sýkorových, kteří se při řízení utkání domácího Singapuru se Španělskem museli díky několika specificky českým pokřikům cítit jako doma.

Ve zmíněném utkání neměli čeští arbitři sebemenší problém, domácí singapurské "orchideje" Španělky doslova rozstřílely a k velké radosti domácího publika si udržují naději na postup do elitní divize A. Žádným handicapem tak pro ně zatím není ani netradiční skutečnost, že všechny hráčky drží hokejky pouze a výhradně na pravé straně, což je zřejmě pozůstatek z pozemního hokeje.

V divizi B jsou vůbec často k vidění hodně zajímavé věci a jako každoročně na šampionátech ať už mužů či žen hrají znovu prim pohodáři z Austrálie. Jejich letošní specialitou je nefalšovaná oděvní panna známá z výloh módních prodejen, oděná do národních zelenožlutých barev a v případě potřeby během přepravy na jiné místo často i zlomená na dvě části.

Vešekeré výše popsané řádky jsou však jen slabým odvarem toho, co hned první den MS způsobil oficiální šampionátový program. Několikastránkový, barevný a informacemi nešetřící bulletin se sice nevyhne řadě překlepů ve jménech hráček na soupisce (na české stránce vyvolávají největší úsměvy brankářka Váová, útočnice Makalová a Klusáková a kouč Zdenk Skrun), ale velké faux paux se jeho tvůrcům povedlo v pravidelné kolonce s nejvýraznějšími rysy konkrétní zúčastněné země. Téměř mezinárodní skandál totiž vyvolala úvodní věta na stránce německého týmu: "Německo prohrálo obě světové války..."

 

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Krejčíková a Pavlásek jsou ve finále čtyřhry, o singlové zabojuje Lehečka

3. května 2024  15:01,  aktualizováno  18:11

Aktualizujeme Barbora Krejčíková a Němka Laura Siegemundová jsou na prestižním tenisovém turnaji v Madridu krok...

Třetí liga, třetí titul. Fanoušci se řítili jak tsunami, já si ukradl pohár, líčí Hrubec

3. května 2024  17:12

Třinec 2019, Omsk 2021 a teď Curych 2024. Tři ligy, tři tituly. Hokejový brankář Šimon Hrubec ve...

KVÍZ: Kanibal, Jezevec... A žralok byl odkud? Jak znáte přezdívky cyklistů?

3. května 2024  16:41

Eddymu Merckxovi se začalo říkat Kanibal. Bernard Hinault se zase proslavil jako Jezevec a Alberto...

Reus neprodlouží smlouvu, po dvanácti letech odejde z Dortmundu

3. května 2024  15:57

Dlouholetý kapitán fotbalistů Dortmundu Marco Reus po 12 letech odejde z klubu. Čtyřiatřicetiletý...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...