Momentka z florbalového utkání Pardubic (v červeném) proti České Lípě.

Momentka z florbalového utkání Pardubic (v červeném) proti České Lípě. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Florbalové kluby České Lípy a Liberce vyrazily na Czech Open

  • 0
Prvoligový tým mužů FBC Česká Lípa vyrazil na největší turnaj světa Czech Open, který ve čtvrtek začíná v Praze. Organizátoři na 21. ročník vybrali celkem 267 týmů z 18 zemí a v nejatraktivnější mužské kategorii se objeví švédský vicemistr Dalen, sedminásobný vítěz turnaje Pixbo Wallenstam či finský mistr SPV Seinäjoki.

Díky výbornému umístění v prvoligové tabulce po základní části (3. místo) může Česká Lípa startovat v druhé elitní kategorii PRO, kde se utká se zahraničními týmy, ale také s mužstvy z české extraligy.

"Je to pro nás další část přípravy, skládáme nový tým, zkoušíme nové systémy, kde se ještě hledáme, bereme to především jako dobrý test, na výsledky tak úplně koukat nebudeme," plánuje trenér Jiří Stožický.

Téměř kompletní kádr čekají ve dvou dnech čtyři těžká utkání. Dnes se střetne s lotyšským celkem Ulbroka a se silným extraligovým výběrem Bulldogs Brno.

Poté nastoupí Česká Lípa proti Floorball Thurgau z druhé švýcarské soutěže. Následně se Lípa dostane buď do opravného pavouka s možností vrátit se do čtvrtfinále, nebo postoupí přímo do osmifinálové skupiny. Vítěz kategorie PRO si zajistí možnost startu v Elitě pro příští ročník.

Do týmu již na části utkání naskočí i opora Štěpán Slaný, který se zotavuje po plastice kolene, chybět zatím bude nová akvizice z Ruska Dmitryj Poljakov. "Koleno ještě cítím, ale už to musím pomalu zkoušet," řekl hrající manažer Slaný. "U Poljakova stále není dořešeno pracovní povolení, trochu se to táhne a čekáme na konečný verdikt českých úřadů, věříme však, že do konce září se vše podaří stihnout."

Ženy, muže i juniory tradičně vysílá do boje na Czech Open i FBC Liberec. Muži jsou ve stejné skupině PRO jako Česká Lípa a čekají je boje se švédskou Umeou, Pardubicemi a švýcarským týmem SV WilerErsigen.

Liberecké ženy startují přímo v nejvyšší skupině Elite. Utkají se se slovenskou reprezentací, Bohemians a švédským Pixbo Wallenstam.