Florbalisté oslavují čtvrtý titul v řadě

Praha, Ostrava - Před čtrnácti dny by si na to, že florbalisté Tatranu Střešovice získají titul, asi nikdo nevsadil ani korunu. Pepino Ostrava je v úvodu finále české ligy dvakrát přehrálo a celá florbalová veřejnost již v duchu korunovala nového mistra. Jenže Střešovičtí opět projevili vítěznou vůli, zkušenost i větší psychickou odolnost.

V pražských duelech Pepinu dvě porážky vrátili a pro titul si odjeli na jeho hřiště, kde stejně jako v loňské sezoně vyfoukli soupeři mistrovský pohár přímo před tisícovkou šokovaných ostravských fanoušků.

Pepino nedokázalo obhájit pozici suveréna základní části. „Jsme strašně zklamaní, devadesát devět procent sezony jsme byli jasně nejlepším týmem ligy,“ smutně pronesl do střešovického veselí nejlepší ostravský hráč Marek Lébl.

„Vždycky když už nemáme co ztratit, dokážeme se nejvíc vyhecovat a odrazit ode dna,“ rozplýval se naopak nad obratem v sérii střešovický obránce Aleš Jakůbek.

Jako muž důležitých bitev se opět předvedl střešovický kapitán Vladimír Fuchs. Stejně jako loni, kdy Pepino zlomil hattrickem, si dva klíčové góly schoval až do posledního rozhodujícího utkání.

„Čím víc je v sázce, tím lepší výkon ze sebe Vláďa dostane,“ pochvaluje si svého kapitána střešovický útočník Juraj Šádek. Ten si spolu s Fuchsem, Jandáčkem, Kafkou, Ďarmekem a dalšími tradičními oporami pověsil na krk již osmou zlatou medaili.

„Letošní titul byl určitě nejtěžší, Pepino mělo formu a dokonalé fanoušky,“ přiznává Šádek. „Zlato jsme také náležitě oslavili, známá ostravská Stodolní ulice patřila v sobotní noci nám.“ Nadvládu Tatranu, který mistrovský pohár získal počtvrté v řadě, má ilustrovat nový střešovický slogan „Tatran 4ever“ (Tatran navždy - pozn. aut.).

„Už ani nevím, kdo to vymyslel. Je ale pravda, že být první se nikdy neomrzí,“ říká s úsměvem Šádek.

Nezbytným předpokladem úspěchu je brankář. Tomáš Kafka hájí branku Tatranu již dlouhou dobu a také v tomto finále prokázal svou extratřídu, když své spoluhráče podržel především v domácích zápasech.

„Někdy za mnou dost cinkaly tyčky,“ oddechl si Kafka po vítězném zápase. „Ale titul jsme získali větší disciplínou a umem, nebylo to o štěstí.“

Získané zlato znamená pro Kafku zároveň prohranou sázku. „Celý příští pátek musím na diskotéce Hvězda protancovat v brankářském pyžamu, takzvaném rybanu.“