Takhle slavili Švýcaři časovkářský triumf Fabiana Cancellary na loňském mistrovství světa.

Takhle slavili Švýcaři časovkářský triumf Fabiana Cancellary na loňském mistrovství světa. | foto: AP

Žolík pro Tour de France? Švýcarský časovkář Cancellara

  • 15
Zhubni a můžeš vyhrát Tour de France, radí experti. Teď není lepšího časovkáře, vyhrál i relativně rovinaté etapy Tour a Vuelty, dominuje jednodenním klasikám: slavil na Paříž – Roubaix, týden předtím Kolem Flander. Může švýcarský cyklista Fabian Cancellara dobýt Tour?

Švýcar Fabian Cancellara se hned zkraje sezony zařadil mezi žhavé favority letošní Tour de France. V nejslavnějším závodě světa během minulého ročníku hrdě vozil šest etap žlutý dres lídra. Co mu schází k tomu, aby jej dovezl až do cíle na Champs Elysées?

"Před Tour by měl shodit tak šest kilogramů, z nichž jenom dva nebo tři by ubral ze svalů. Aby neztratil sílu," radí Aldo Sassi, trenér mistra světa Cadela Evanse nebo Itala Ivana Bassa.

Fabian Cancellara se raduje z triumfu v závodě Paříž- RoubaixFabian Cancellara se raduje z triumfu v závodě Paříž- RoubaixFabian Cancellara se raduje z triumfu v závodě Paříž- Roubaix

Fabian Cancellara se raduje z triumfu v závodě Paříž- Roubaix

Tenhle chlapík ví, jak vychovat závodníka pro třítýdenní Tour. "Už v juniorském věku nás analýzy Cancellarových laboratorních výsledků přesvědčily o jeho obrovském potenciálu," vzpomíná italský trenér, který Švýcara v roce 2001 vzal do týmu nadějí megastáje Mapei.

Dnes o svém někdejším objevu říká: "Jsem přesvědčen, že dokáže vyhrávat velké etapáky. Možná ne Giro, ale Tour určitě. S takovou vizí jsme ho tehdy angažovali."

Švýcarský Spartakus letos vítězil třeba i v únoru v Ománu. Ano, v pouštním závodě nebyly kopce, jež rozhodují o žlutém dresu při Tour. Že ale dokáže triumfovat i v těžkých etapových podnicích, ukázal loni doma celkovým triumfem na Kolem Švýcarska. Tam, kde Roman Kreuziger dojel třetí.

Vuelta: Fabian Cancellara, vítěz úvodní časovkyFabian Cancellara

Fabian Cancellara patří bez nejmenších pochybností k nejlepším časovkářům světa.

"Jede lehce, fenomenálně," chválí devětadvacetiletého Cancellaru český exprofesionál Jan Hruška. "Možná přišel na to, co mu sedí. To většina lidí zjistí až v době, kdy končí s kariérou. Já jsem na to přišel v pětatřiceti. Kdybych to věděl v osmnácti, všechno by bylo jinak."

Nakonec ani s tou váhou nebude tak zle. Vzpomeňte na Miguela Induraina. "Big Mig" vážil na chlup stejně jako teď Švýcar: 80 kg. Španěl je důkazem, že se na základě časovkářských schopností dá v třítýdenním závodě dominovat. Indurain to dokázal jako první pětkrát po sobě. Lance Armstrong, další skvělý časovkář, dokonce sedmkrát!

"Cancellara bude v kopcích nepatrně ztrácet, ale časovkou to v pohodě umaže," myslí si Hruška. "Navíc na Tour se kopce jedou v tempu, což jemu jako časovkáři vyhovuje. Ne jako na Giru, kde byly krátké a prudké. Dokázal bych si ho jako vítěze Tour představit. A přál bych mu to."