Kateřina  Nash

Kateřina Nash | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zlatá šance pro ženský cyklokros: Hanušová, vlastně Nash

  • 9
Po šumavských lesích se prohání na běžkách se sestrou Lucií, sbírá medaile z juniorských šampionátů, přisuzuje se jí velký talent. Střih. Po boku Kateřiny Neumannové letí na olympiádu, ale bez lyží. Jedná se o letní hry a slečny startují na horských kolech. Střih. Je leden 2010 a všestranná sportovkyně patří k favoritkám už zase na sněhu. Ale běžky? Na ty zapomeňte.

Kateřina Hanušová se porve o medaili na mistrovství světa v cyklokrosu. Vlastně pardon, do terénu zítra v Táboře vyrazí Kateřina Nash.

"Trochu mi vadí, když se tady moje jméno plete dohromady. Hanušová-Nashová a ještě k tomu s tou pomlčkou. V pase mám prostě Kateřina Nash," říká vítězka nedávného závodu Světového poháru cyklokrosařů.

Kateřina Nash

Narodila se 9. 12. 1977 v Prachaticích jako Hanušová.
S manželem Marcusem Nashem, bývalým americkým lyžařem, žije v kalifornském Truckee.

K téhle zimní disciplíně se upnula hlavně kvůli táborskému mistrovství. Vycítila, že by doma mohla uspět. Navíc před svou rodinou, před níž už tak dávno nezávodila. "Z rodných Prachatic vypraví celý autobus. A z USA už přiletěl i manžel. Podpora bude asi mohutná," usmívá se Nash.

Pro české lyžování to na přelomu tisíciletí byla rána. Talentovaná Lucie Hanušová tragicky zahynula při dovádění na sněžném skútru. Její mladší sestra Kateřina následně odešla do USA, kde vystudovala University of Nevada v Renu. Běžky stále víc šidila na úkor horských kol, až k nim v roce 2002 přešla definitivně.

"A stále je to moje disciplína číslo jedna. O cyklokrosové budoucnosti naopak žádnou představu nemám."

Manžela Marcuse poznala už v roce 1998, vzali se po sedmileté známosti. V centru Prachatic to tehdy byla náramná podívaná. Novomanželé na náměstí vystřihli kolečko na dřevěných lyžích.

"Známí už se mě často ptají na děti. Ale já se stále cítím hodně mladá, ještě mám tak tři roky čas," říká Kateřina Nash. "Navíc nás s mužem možná na nějaký čas čeká život v Hongkongu, kde by mohl Marcus jako letecký kapitán dostat práci."

V Táboře Češi sázejí na životní formu Zdeňka Štybara. Ale pozor, nepodceňujte ani tuhle křehkou ženu. I ona má v neděli velkou naději na zlato!


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa