Zimovčák se vydal na ´těžší´ etapy do Itálie

Namur - Rozkvetlé sakury, pasoucí se krávy, sluníčko, ale i kapky deště tvořily kulisu prvním čtyřem etapám slavného cyklistického závodu Giro d'Italia na území Belgie, na něž se na vysokém kole vydal Josef Zimovčák z Veselí nad Moravou. Včera ho čekal volný den. Volný ale pouze v uvozovkách, již v noci se celý tým musel přesunout do Itálie, kde závod pokračuje.

"Belgie byla testem mé výkonnosti. Úvodní etapy napověděly, že to nebude jednoduché, jako tomu bylo na počátku Tour de France, kde se nejdříve jezdilo po rovinách. Tady se krajina vlnila hned nahoru a dolů," popisoval Zimovčák.

Dvousetkilometrové etapy jezdí Zimovčák na replice historického kola průměrnou rychlostí něco přes dvacet kilometrů. Z kopce ale dokáže svištět i padesátkou.

Podle profilu trati střídá různě velká kola. Zatím se drží bez zdravotních problémů. Stejně jako ostatní cyklisté včetně osmapadesátileté Ivy Zajíčkové, která si na Giru udělala osobní rekord.

"Až do soboty jsem v jednom dnu ujela maximálně 160 kilometrů. Od soboty mám na kontě 197 a o den později dokonce něco přes dvě stovky," pochlubila se vicemistryně světa v rychlostní cyklistice.

Iva je ale realistka a přiznává, že všechny etapy po Pepově boku nezvládne.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa