Zdeněk Mlynář je maximálně spokojen

  • 2
Praha - Na českých tratích dosud nenašel přemožitele. Nyní se Zdeněk Mlynář chystá ke svým dalším vystoupením ve Světovém poháru, který začíná nabírat pořádně ostré otáčky. V následujících čtyřech týdnech čekají světové cyklokrosaře další čtyři závody.

Za týden se pojede v jihočeském Táboře. Mezi adepty na osmičku startujících v českém dresu je pochopitelně i současný lídr domácího šampionátu.

Letos jste na domácích tratích neporazitelný. Čím to je, změnil jste nějak přípravu?
Je pravda, že letos jsem připraven velice dobře. Formu jsem si již před začátkem sezony otestoval na horských kolech a cítil jsem se moc dobře. Že se však dostanu do takovéto formy, to jsem opravdu nečekal.

Jak vypadala taková příprava na horských kolech? Přece jen je to poněkud odlišná disciplina.
Prakticky jsem jenom závodil. Celé léto jsem strávil na bikách, to byla velká změna. Oproti dřívějšku jsem nezávodil na silnici ale právě na horských kolech, takže ta příprava byla ve svém důsledku tvrdší.

Rozhodnutí o ukončení silniční kariéry mnohé překvapilo.
Já jsem na silnici nejel od mistrovství republiky. Již před ním jsem se rozhodl, že skončím. Zjistil jsem, že již na silnici nemám motivaci, láká mě terén. Proto jsem v létě jezdil na horských kolech a nyní se věnuji cyklokrosu.

Musel jste nějak změnit svůj styl jízdy?
Ani snad ne. Pokud jde o rychlost, na těch horských kolech se pohybuje okolo třiceti kilometrů za hodinu, takže tam není žádný problém. Pochopitelně jsou tam těžká stoupání a náročné sjezdy, takže jediné, co jsem musel opravdu zvládnout byla technika jízdy. Ale to všechno mi pomohlo k získání větší jistoty.

Vy jste letos zatím v Budvar cupu neporazitelný. Jakou vypovídající hodnotu pro vás tato vítězství mají, když víte, že nestartují někteří špičkoví závodníci?
To, že tam nestartují je jejich věc. Přes neúčast mých největších konkurentů je ta soutěž hodnotná. Letošní kalendář je naplánován tak, že mám odjeto pět závodů a nyní přichází Světový pohár. Byl bych samozřejmě hloupý, že když mi to tady tak jde, abych nezískával body do žebříčku UCI, které jsou stejné doma jako venku. Proto se mi jednoznačně vyplatilo závodit v Česku. Navíc mám české sponzory, české fanoušky, jsem rád, že jsem Čech - takže proč tady nezávodit?

Nebude vám při Světovém poháru chybět právě kontakt s nejlepšími závodníky, když jste dosud závodil doma?
Já myslím, že ne. Světového poháru je nějakých dvanáct závodů, k tomu cestování a všechen ten kolotoč okolo toho, to je také velice náročné. Já jsem rád, že, jsem se mohl na svěťák připravovat v klidu.

Váš start do sezony byl opravdu raketový. Nebojíte se loňského osudu Petra Dlaska, který odstartoval také famózně a na mistrovství světa skončil hluboko za očekáváním?
Já s tím žádný problém nemám. Kdyby se mi podařilo vyhrát nějaký závod Světového poháru, bude sezona hodnocena jako velice úspěšná. Kdyby se mi náhodou nepovedlo mistrovství světa, to už je otázka další. Ale já sám za sebe již nyní hodnotím sezonu jako velice úspěšnou, protože jsem vyhrál pět závodů druhé kategorie.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa