David Pavlíček

David Pavlíček - David Pavlíček. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Zázrak je, že jezdím, tvrdí David Pavlíček

České Budějovice - Za svůj největší úspěch v cyklistické kariéře označil David Pavlíček fakt, že vůbec jezdí. Cyklistika, jak je nyní slavná a sledovaná s Tour de France, v tuzemsku však hodně strádá. Ale aby neměl devětadvacetiletý cyklista žádné úspěchy, to ne. Třikrát vyhrál seriál kriterijní ligy Giant v Plzni.

Jezdí tam na české poměry neuvěřitelný počet závodníků ze všech cyklistických odvětví.

"Jsem spíš tempař," míní. Kritéria však Davidu Pavlíčkovi jdou, když dokázal plzeňský seriál třikrát za sebou vyhrát.

"To ale pro mne není priorita," prohodil. "Letos to už asi stejně nevyhraju." Zatím je o pět bodů celkově druhý za Hlaváčem ze Sparty.

"Sparta vysílá několik jezdců a ti vědí, že jsem v Plzni vyhrával," pravil. "Pohlídají si mě." Čeká ho druhá polovina sezony a v té chce být ještě lepší než v první.

"Půjde i o smlouvy na příští rok a je dobré mít nějaký výraznější individuální výsledek." Tak se prosadil v minulé sezoně. Jezdil za německý Landshut a startoval na etapách Linec - Pasov - České Budějovice.

Zvládl je celé v červeném trikotu pro nejlepšího spurtéra. "Slovák Riška měl i žlutý trikot, a tak jsem měl právo nosit červený." Ale nejdříve se do něj oblékl, když vyhrál spurt. Až potom byl Riška před ním.

Jezdce v červeném dresu si všimli Rakušané. A nabídli Jihočechovi smlouvu do týmu Sky - plastic. "Je tam ještě Slovák Nagy a jinak Rakušané," popsal jezdec. Rakouské spolujezdce si těžko vezme do Plzně, aby mu pomohli proti Spartě.

"Tam si z toho hlavu nelámu," řekl nanovo. "Musím jezdit dobře tam, kde mě platí." A to je v Rakousku. Tým má za úkol být vidět v Rakouském poháru a navrch se z celosezonní soutěže musí procpat do mezinárodních etap v rakouském kalendáři. Těmi jsou Uniqua Classic a Kolem Rakouska.

"Letos jsme se dostali na oba závody," sdělil. Na prvních etapách skončil celkově na 78. místě. "Jelo nás sice šest, ale po první etapě nás zůstala polovina," popsal. "Do cíle jsme dojeli všichni tři."

Závod v kopcích a v konkurenci osmi celků z nejvyšší divize profipelotonu při celkové účasti 132 cyklistů zvládl.

"Byly tam těžké profily a pořád se závodilo." Kolem Rakouska minulý týden nedokončil. V pelotonu byl i Němec Zabel, pověstný spurtér, znající dobře Tour de France. A další jemu podobní. Počasí ale bylo zimní.

Druhou etapu na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner pořadatelé uťali na vrcholu. "Normálně tam sněžilo a nahoře byl minus jeden stupeň." Závodit se příliš nedalo. Přitom se jelo posledních 25 kilometrů v etapě do kopce. "Dojel jsem 20 minut za vítězem na 76. místě."

Další den dokončil 190 kilometrů v pelotonu, ale hodinu po dojezdu se do něj opřela teplota. Místo do čtvrté etapy, časovky do vrchu, musel domů a do postele. "Alespoň jsem si trochu odpočinul." Jednu etapu Kolem Rakouska pořadatelé zkrátili z 200 na 50 kilometrů.

Převezli peloton přes kopce, aby vůbec někdo dojel do cíle. David Pavlíček už trénuje na zbytek roku. Pět hodin denně v sedle. Někdy sám, jindy s ostatními cyklisty z Českých Budějovic.

"Jezdíme spolu i na závody do Rakouska," prohodil o kolegovi Adamu Homolkovi, který také závodí za rakouský tým. A těší se na Linec, který je letos součástí Rakouského poháru.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa