Roman Kreuziger v dresu Saxo Bank, na snímku vlevo.

Roman Kreuziger v dresu Saxo Bank, na snímku vlevo. | foto: Profimedia.cz

Kreuziger dojel v Baskicku osmnáctý, peloton zaskočil mladík Quintana

  • 6
Zatímco Contador a spol. pod zamračenou oblohou ztuha šlapali do posledních kopců, třiadvacetiletý Kolumbijec letěl úzkou silničkou bez známek únavy. Nairo Quintana si dojel v závěrečné časovce závodu Kolem Baskicka pro druhé místo a celkový triumf. Roman Kreuziger se v poslední etapě propadl o dvě pozice na osmnácté místo.

Náročnou etapu na 24 kilometrů s nepříjemnými stoupáními vyhrál v deštivém počasí časovkářský specialista Tony Martin z Německa, jenž od prvních mezičasů marně hledal soupeře.

Mnohem víc se však v cíli radoval druhý Quintana. Dosud nepříliš známý jezdec formace Movistar nečekaně předčil favorizovaného Richieho Porteho z týmu Sky i Alberta Contadora ze Saxo Banku. Za mazákem Martinem zaostal jenom o 17 sekund a na severu Španělska dosáhl na životní úspěch.

Před časovkou přitom bylo hned pět cyklistů vmačkáno do desetivteřinového rozestupu. Největší šance na úspěch odborníci přisuzovali Portemu, který vyjížděl do závěrečné etapy se stejným časem jako Quintana. Kolumbijec na něj však nakonec najel 23 sekund. Contador nabral dokonce více než minutu.

Stejně jako Contadorovi nevyšel individuální souboj s časem ani týmové dvojce Romanu Kreuzigerovi. Český závodník dokončil šestou etapu na 24. místě s téměř dvouminutovým odstupem a v celkovém pořadí skončil osmnáctý. Původně přitom chtěl nasbírat body do hodnocení World Tour, které bralo deset nejlepších.

Závod Kolem Baskicka (World Tour)

6. etapa (časovka 24 km): 1. Martin (Něm.) 35:05, 2. Quintana (Kol.) -17, 3. Intxausti (Šp.) -32, 4. Porte (Austr.) -40, 5. Špilak (Slovin.) -48, 6. Péraud (Fr.) -51, ...24. Kreuziger (ČR) -1:57.

Konečné pořadí: 1. Quintana 21:39:35, 2. Porte -23, 3. Henao (Kol.) -34, 4. Špilak -35, 5. Contador (Šp.) -54, 6. Weening (Niz.) -1:18, ...18. Kreuziger -3:59.