Vzpomínka na Jana Veselého bude cyklistická F1

  • 1
Ostrava - Cyklistická formule 1, to bude podle Vítězslava Dostála Memoriál Jana Veselého, který se tuto sobotu pojede na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě. „Některými místy cyklisté prosviští rychlostí až 65 kilometrů v hodině,“ podotkl ředitel memoriálu Vítězslav Dostál. Odhaduje, že průměrná rychlost v závodě elitních jezdců bude kolem 42 v kilometrů v hodině.

Část vozovky je po rekonstrukci. „Kdyby pršelo, může to být mýdlo,“ upozornil na nový povrch silnice Vítězslav Dostál. „Cesta je ale skvěle udělaná. Přesto jsem se ještě se silničáři domluvil, že v horní části Hlavní třídy opraví některé výtluky.“

Memoriál Jana Veselého začne v osm hodin soubojem žáků. „Silně obsazená bude kategorie juniorů,“ upozornil Roman Teichmann, jeden z organizátorů. Závod elite vypukne v 15 hodin, přičemž na jeho účastníky čeká 40 kol, sto kilometrů.

Pořadatelé nečekají účast špičkových cyklistů. „Nabízíme jim jen ubytování a stravu, žádné startovné,“ upozornil Vítězslav Dostál, že jde o akci nadšenců, kteří závod pořádají především pro to, aby uctili legendárního Jana Veselého. Tomu odpovídá i rozpočet - 280 000 korun.

„Armstronga si dovolit nemůžeme,“ upozornil Roman Teichmann na pět milionů korun, které pořadatelé červencového kritéria v Praze mají zaplatit vítězi Tour de France.

Ze známých závodníků se v Ostravě představí Jiří Pospíšil, loňský vítěz Českého poháru v cyklokrosu, který bude v příští sezoně jezdit za německou stáj Stevens Jeantex, olympionik Michal Hrazdíra z Dukly Brno či Martin Blaha z Dukly Praha.

Ještě by se podle pořadatelů mohl objevit Jan Hruška, který nedávno skončil třetí v závodě Kolem Německa a chystá se na Tour de France.

„Přijedou ale reprezentanti Kataru, kteří se připravují na Arabské hry,“ dodal Roman Teichmann. „Jejich trenérem je Svatopluk Buchta, český mistr světa na dráze z roku 1982.“

Jana Veselého, který by včera oslavil 81 let, si připomenou i slavní sportovci minulosti. „Jeho velký přítel, Gustav Adolf Schur se ale omluvil, nepřijede,“ podotkl Roman Teichmann.