Vzdát? To nedělám, prohlásil Lukeš

Plzeň - Ještě v sobotu večer sháněl po plzeňských cyklistických prodejnách nové brzdové špalíky. Při tréninku zjistil, že písek z tratě je doslova požírá. V neděli v době oběda se pak Plzeňan Ondřej Lukeš, který hájí barvy týmu Tatra Mléko, pustil do boje s českou cyklokrosovou elitou. Chtěl si napravit reputaci po loňském nevydařeném mistrovském klání.

"Vloni byla na vině přechozená chřipka, letos jsem v pořádku," usmíval se před startem Lukeš. Závod začal podle plánu, po prvním okruhu byl ve vedoucí pětici.

"Tak jsem si to přesně představoval, být od začátku v kontaktu s vedoucími jezdci," řekl plzeňský cyklista.

Jenže ani letos mu nebylo dopřáno absolvovat klání hladce, bez velkých problémů. První se ukázaly už ve druhém kole.

"Poškodila se mně krytka na šlapce. Bláto se dostávalo do pedálu a nemohl jsem hladce zašlápnout tretru do šlapadla. Proto mně v tom okruhu ujel Kamil Ausbuher o takový velký kus," vysvětlil Lukeš.

Vyměnil v depu kolo a pokračoval v boji o první pětici a o možnost dosáhnout na stupně vítězů a tím pádem s největší pravděpodobností získat nominaci na světové mistrovství do Francie.

Ale ani letos mu nebyl přán úspěch. Lukeš upadl ve sjezdu k řece. "Zahoukal kamion, trochu více jsem přimáčkl přední brzdu a už jsem ležel. Zranil jsem si pravé koleno a ohnul páku u šlapky. A bylo po nadějích," konstatoval závodník.

Na okamžik mu šlo hlavou, že to zabalí a závod vzdá. Chyběly dojet ještě dva okruhy. "Rychle jsem na to ale zapomněl. Závodnická čest mně velela nevzdávat, i když mně bylo jasné, že nebudu ani v desítce," doplnil Ondřej Lukeš.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa